I det fynske folks tjeneste

SDU-forskere skal hjælpe Manchester United med at blive endnu bedre

Syddansk Universitet forhandler med Manchester United om at lave et udviklingsprojekt, som skal styrke klubbens talentudvikling.

06:59

Tirsdag aftens Manchester United-mandskab inden kick off i Champions League-kampen på hjemmebane mod portugiske Benfica. Video: Jason Cairnduff/Reuters

To forskere fra Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet har netop været på besøg hos Manchester United. 

De skal hjælpe fodboldklubben med at blive bedre til talentudvikling. Og de ved, jhvad de snakker om. I snart ti år har Kristoffer Henriksen og Carsten Hvid Larsen forsket i, hvordan stærke sportsmiljøer udvikler talenter - og det har altså nu resulteret i et spirende samarbejde med Manchester United. 

Læs også Prisvinder: Fodboldkapacitet kommer til Fyn

Men hvordan har så stor en klub, som Manchester United, der er den mest succesrige klub i engelsk fodbolds historie - og muligvis verdens største og rigeste klub - fået øje på Kristoffer Henriksen og Carsten Hvid Larsen?

- Vi har de seneste ti år forsket i, hvad er det der kendetegner de stærke talentmiljøer.

- Og Manchester United har selv igangsat et projekt der handler om en af deres storhedsperioder (The Class of '92, red.), og har opdaget, at noget af det der var svaret på, hvorfor de var så gode i 1992, det handlede om stærkt miljø, stærk kultur, fortæller Kristoffer Henriksen.

I forlængelse af projektet blev SDU-duoen inviteret til at fortælle, hvad de ved om området. Det har så resulteret i, at de er kommet tæt på maskinrummet i den hæderkronede klub.

- Vi får ikke alle hemmelighederne, men får god indsigt i, hvad miljøet består af, træningsplaner, alt materiel og alle faciliteter og al personel omkring det.

Fakta om "The Class of '92"

"The Class of '92" talte legendariske fodboldspillere som David Beckham, Nicky Butt, Ryan Giggs, Gary Neville, Phil Neville og Paul Scholes.
I 2013 blev der lavet en dokumentar-film, "The Class of '92", om den gyldne periode fra 1992 til 1999.
I filmen medvirker ovennævnte seks spillere.

- Det er en stor åbenhed på trods af, at det er en rigtig stor klub, siger Carsten Hvid Larsen.

Der skal skrues på marginalerne

Bliver der etableret et egentligt fælles forskningsprojekt mellem Manchester United og SDU, bliver det på den del af maskineriet der hedder akademiet, og dermed fra de helt unge spillere til U23, hvor der formes spillere der kan begå sig på førsteholdet, fortæller Kristoffer Henriksen.

- Vi kan skrue på nogle marginaler, og de er nysgerrige på at blive endnu bedre. Og det er det, vi har været inde på i vores forskning, at se på de faktorer der ligger til grund for de succesfulde miljøer. Det vil de gerne dykke ned i.

- Det kan for eksempel være kulturen; at der er en stærk sammenhæng igennem hele akademiet, så de sikrer en stærk talentudvikling på den måde. Det er det vi sidder og nørder i og går i dybden med.

Noget bliver hemmeligt

I øjeblikket forhandles der om rammerne for et forskningsprojekt.

- Det er en blanding af at noget skal være hemmeligt og noget må gerne komme ud. Det skal vi have forhandlet på plads.

Det er SDU's ambition at være førende i verden indenfor forskning i fodbold, talentmiljøer og på sportspsykologi, og her er samarbejde med store klubber, som for eksempel Manchester United, en del af den strategi.