I det fynske folks tjeneste

SDU-forskning: Høj dødelighed ved anoreksi

Ny forskning fra Syddansk Universitet viser, at anoreksi er den mest dødelige lidelse på tværs af alle psykiatriske diagnoser. Det fortæller Kristeligt Dagblad.

Foto: Nils Meilvang / Scanpix

Dødeligheden er næsten tre gange højere for et menneske med diagnosen anorexia nervosa, eller bare anoreksi, end i befolkningen generelt.

Det viser forskning fra Syddansk Universitet ifølge Kristeligt Dagblad.

Hvis du sammenligner med unge med diagnoser som skizofreni og depression, så har patienter med anoreksi en højere dødelighed

Rene Støvring, professor og overlæge

Faktisk er anoreksi den mest dødelige lidelse på tværs af psykiatriske diagnoser. Sygdommen trækker i gennemsnit 10-20 år fra patientens forventede levetid.

Det påviser et såkaldt metastudie fra Oxford Universitet, der analyserer resultater fra den samlede pulje af forskning på feltet.

- Hvis du sammenligner med unge med diagnoser som skizofreni og depression, så har patienter med anoreksi en højere dødelighed. Personer med anoreksi har en høj selvmordsfrekvens, men den er endnu højere for personer med depression. Til gengæld risikerer patienter med anoreksi at dø ved direkte eller indirekte følger af underernæring. Det kan være influenza eller lungebetændelse, som man ikke ville dø af ved en almindelig ernæringstilstand, siger Rene Støvring til Kristeligt Dagblad.

Han er professor ved Syddansk Universitet og specialeansvarlig overlæge ved Center for Spiseforstyrrelser på Odense Universitetshospital. 

Læs også Professor i spiseforstyrrelser udnævnt

Rene Støvring er også blandt forfatterne til det danske studie om dødelighed for anoreksipatienter, der blev publiceret i 2015.

Studie om fynske patienter

Ifølge avisen har specialiseret behandling nedbragt dødeligheden væsentligt de seneste 25 år.

I 1993 havde patienter med anoreksi en 11 gange så høj dødelighed som baggrundsbefolkningen ifølge studiet fra Syddansk Universitet, der omhandler patienter på Fyn.

Læs også - Måske skal overspisning anerkendes som den tredje spiseforstyrrelse

Patienter fra starten af 1990’erne havde generelt en lavere vægt ved indlæggelse end patienter, som blev indlagt, efter at Center for Spiseforstyrrelser blev oprettet på OUH i 1993.

Det kan have indflydelse på deres øgede dødelighed.

- Selvom man tager højde for vægten, er dødeligheden i hvert fald halveret siden starten af 1990’erne. Vi er meget glade for, at det er lykkedes at redde så mange, for vi mener, at det er resultatet af specialiseret behandling, siger René Støving.

Ifølge studier fra Syddansk Universitet er helbredelsesraten dog fortsat lav, i det kun cirka hveranden af alle, der udviklede en spiseforstyrrelse, mens de var unge, bliver helbredt. 

Læs også Forskning skal sikre større livskvalitet for anorektikere