Se alle de gamle billeder: Sådan har friluftsbadet i Odense udviklet sig på et århundrede

Friluftsbadet åbnede i 1933 og har i sin storhedstid haft titusindvis af gæster hver sommer. Sådan er det ikke mere, og nu risikerer det at blive nedlagt.

I disse dage bliver fremtiden for Odense Friluftsbad endnu en gang diskuteret af politikerne i Odense.

Det 89 år gamle friluftsbad på Elsesmindevej i det vestlige Odense tæt på Tusindårsskoven risikerer endnu en gang at blive nedlagt - medmindre der findes et større millionbeløb til en ny renovering.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Grafik: Sune Jørgensen Kilder: Billeder fra Odense Stadsarkiv, Odense Kommune

Kan du se ikke se tidslinjen i din browser, kan du klikke her. 

Det sker efter nogle trange år, hvor friluftsbadet i Odense af forskellige årsager ikke har været den samme publikumsmagnet som tidligere.

Forbudt at bade i Odense Å

I snart et århundrede har odenseanerne ellers været vant til at bade i friluftsbadet, som ligger tæt ved Tusindårsskoven, der dog først blev anlagt et halvt århundrede senere i 1988.

Friluftsbadet i 1950.
Friluftsbadet i 1950.
Foto: Billeder fra Odense Stadsarkiv

Indtil Odense Friluftsbad åbnede i 1933, badede odenseanerne på en række forskellige badeanstalter langs Odense Å eller Stavis Å.

I 1913 blev det forbudt at bade i Odense Å på grund af forurening, og det øgede presset på badeanstalterne ved Stavis Å, der som følge heraf også blev forurenet.

I 1930 kom de første idéer om et friluftsbad i Odense på tegnebrættet. Det skulle erstatte den primitive badeanstalt ved Stavis Å i det nordlige Odense, hvor flere badegæster var blevet syge af at hoppe i åen.

Friluftsbadet åbnede i 1933

På en strålende sommerdag den 18. juni 1933 åbnede Odense Friluftsbad, hvor 4.000 sommerklædte gæster var mødt op til svømmeopvisning.

Friluftsbadet i 1933.
Friluftsbadet i 1933.
Foto: Billeder fra Odense Stadsarkiv

Der kom i løbet af 1930’erne flere svømmeopvisninger, men de titusindvis af gæster brugte primært det nye friluftsbad til selv at få sig en badetur mellem maj og august, hvor der var åbent.

Selv om de fleste odenseanere ønskede, at friluftsbadet skulle ligge centralt i Odense, blev det placeret på nogle gamle vandresevoirer ved Sanderum Tørvehave, da det var billigere for kommunen at bygge her. Der blev desuden hentet hvidt strandsand fra Skagerrak til Odense, så gæsterne ligesom på en strandtur kunne få sand mellem tæerne og tage solbad ved siden af det store vandbassin.

Mellem 1947 og 1950 blev Odense Friluftsbad for første gang renoveret. Det består i dag af en vandrutsjebane, en boldbane, en beachvolleybane og en forhindringsbane og har i sin storhedstid tiltrukket omkring 68.000 gæster om året.

Friluftsbadet i 1952.
Friluftsbadet i 1952.
Foto: Billeder fra Odense Stadsarkiv

Gæst nummer 5.000.000

I 2006 blev Odense Friluftsbad endnu en gang renoveret med nye omklædningsfaciliteter. Samme år besøgte gæst nummer 5.000.000 friluftsbadet. Gæsten fik overrakt en stor buket blomster.

I 2016 åbnede Odense Havnebad på en mere central placering og med gratis entré, og det fik en del af de odenseanske badegæster til at droppe friluftsbadet for at tage en gratis svømmetur tættere på byen.

Odense Havnebad åbnede i 2016 på en mere central placering i Odense.
Odense Havnebad åbnede i 2016 på en mere central placering i Odense.
Foto: Jonas Mattsson

Som konsekvens heraf blev entréen også gjort gratis i Odense Friluftsbad for at lokke flere gæster til, men historisk dårligt sommervejr i den første gratissæson i 2017 ændrede ikke på, at gæsterne fortsat holdt sig væk.

Langt færre gæster - på vej mod nedlæggelse

På trods af fri entré faldt besøgstallet i Odense Friluftsbad fra 22.815 gæster i juni 2016 til 11.273 i samme måned i 2017 - mere end en halvering og langt fra storhedstiden i det forrige århundrede.

I 2020 blev der af By- og Kulturforvaltningen i Odense Kommune lagt op til, at friluftsbadet skulle nedlægges for at spare 79 millioner kroner i kommunens budget.

Der er gratis entré i Odense Friluftsbad.
Der er gratis entré i Odense Friluftsbad.
Foto: Peter Clowes

Det blev dog i første omgang ikke til virkelighed, og nu skal politikerne i Odense igen diskutere friluftbadets fremtid.

By- og Kulturudvalget havde onsdag første drøftelse af friluftsbadets fremtid. Der er tre modeller i spil. Den første er at fastholde og renovere, den anden er at flytte det til et andet sted i byen, mens det tredje er at nedlægge det. 

Oversigt

    Oversigt