I det fynske folks tjeneste

Se videoen af faldskærmstesten: - Vi vil sende en ven ud i rummet

Lørdag testede amatørerne fra Copenhagen Suborbitals deres hjemmebyggede faldskærme i Odense. Alt gik som det skulle, og de er snart klar til at sende en ven ud i rummet.

00:55

Lørdag eftermiddag skulle drømme tage højder, da et team skulle teste to slags faldskærme på startbanen i HCA Lufthavn i Odense. Video: Ole Holbech

Foto: Ahmad Rahman

1 af 2

Amatørerne fra projektet Copenhagen Suborbitals vil sende den første amatør-astronaut ud i rummet.

Og lørdag eftermiddag skulle drømme tage højder, da et team skulle teste to slags faldskærme på startbanen i HCA Lufthavn i Odense. Faldskærme, der kan bringe drømmen lidt tættere på. 

- Drømmen er, at vi en dag skal sende en bemandet rumkapsel ud i rummet, og den så kommer sikkert tilbage igen, fortæller Mads Stenfatt. 

Læs også Tester faldskærm til rumraket i Beldringe

00:43

Her ses billederne fra faldskærmstesten lørdag i Odense Video: Ahmad Rahman

Luk video

Alle projektets deltagere er frivillige og tæller alt fra smede til ingeniører. Og når deres raket og astronaut en dag endelig flyver mod stjernerne, bliver det verdens første amatør-astronaut i rummet.

To test bringer dem tættere på

Lørdag blev der lavet test af to slags faldskærme i HCA Lufthavnen. Den første test var en oppustelig faldskærm, der bliver kaldt ballute, som skulle testes. 

Det hele opførte sig, som vi havde håbet på, og vi føler os trygge. Det var en smuk oplevelse at opleve

Mads Stenfatt

- Den skal være med til at stabilisere rumkapslen, så den kommer sikkert tilbage fra rummet. Den skal også tage farten af kapslen på vej i gennem atmosfæren, fortæller Mads Stenfatt. 

Den anden test var ligesom den første også en test af en faldskærm, der skal være med til at sikre en blidere tilbagefart fra rummet. Dog var der tale om en test af, hvordan man bedst muligt kan få tre faldskærme til at folde sig ud på samme tid, uden at de gør det på en voldsom og uhensigtsmæssig måde. 

Og begge faldskærmstests gik perfekt, hvis du spørger en af mændene bag projektet Mads Stenfatt, som er ansvarlig for udviklingen af netop disse faldskærmsystemer

- Det hele opførte sig, som vi havde håbet på, og vi føler os trygge. Det var en smuk oplevelse at opleve, siger han til TV 2/Fyn. 

Læs også Utæt fly stopper test af faldskærm til rumraket

COPENHAGEN SUBORBITALS

Copenhagen Suborbitals er navnet på et projekt, der skal sende den første amatør-astronaut i rummet.

Projektet består af 50 til 60 frivillige, der arbejder med alle dele af projektet - lige fra smedning og ingeniørarbejde til kommunikation og PR.

Copenhagen Suborbitals er hovedsageligt finansieret af crowdfunding. Det vil sige, at de får penge af ganske almindelige mennesker, der støtter projektet.

Projektet skal munde ud i opsendelsen af raketten 'Spica', der skal flyve 100 kilometer ud i rummet og vende hjem igen.

Der er endnu ikke sat navn på den astronaut, der skal være ombord på Spica-raketten.

Man kan læse mere om projektet og følge sommerens opsendelse her:  www.copsub.com

Sende en ven i rummet

Lørdag var et af de sidste skridt i retningen mod, at Copenhagen Suborbitals' mission skal lykkedes. Og missionen er klar: 

- Vi vil bygge en raket og rumkapsel, så vi kan sende en af vores venner ud i rummet og hjem igen. 

Næste skridt mod den første bemandet amatør-raket i hjemmet er ifølge Mads Stenfatt lige om hjørnet. 

- Vi er nået så langt, at den næste raket, som vi sender ud, er den sidste lille raket på syv meter. Og det bliver nok om et par måneder, at den bliver sendt ud, fortæller han og fortsætter:

- Og så går vi ellers i gang med at bygge den første udgave af den store rumkapsel, som det hele drejer sig om. Det er raketten Spica, der er opkaldt efter stjernen i stjernebilledet jomfruen.

Spica bliver omkring 14 meter høj, når den står færdig. Først skal der sendes en testdukke ud med raketten, men planen er et levende menneske og ven til Mads Stenfatt. 

Selvom Mads Stenfatt og de andre frivillige på projektet er ved at være tæt på målet, så er der stadig lang vej, fortæller han. Og derfor er der endnu heller ikke sat en dato på, hvornår opsendelsen af den første bemandede amatør-rumraket 'Spica' skal finde sted.

Læs også Den første i Danmark: Ahmad tester faldskærm, der skal redde astronaut