Shitstorm på Facebook: - Medierne har et ansvar

Sofie Dahlslykke Sarbo blev udsat for en shitstorm på TV 2 Fyns Facebookside. Hun ønsker, at medier tager ansvar for debatten, så borgere trygt kan udtale sig.

Der er stille i Åløkkeskoven en regnfuld onsdag formiddag, hvor Sofie Dahlslykke Sarbo tager endnu en tur i skoven med et hold fra TV2 Fyn i hælene. Knap så stille var der på TV 2 Fyns Facebookside, da hun sidste gang udtalte sig til vores kamera.

Med gråd i stemmen fortalte hun den 10. maj, hvordan det påvirkede hende, at se folk fra boligselskabet Olav de Linde fælde et stykke af den fredskov, hun er nabo til i Åløkkekvarteret. 

Og da videoen med Sofie Dahlslykke Sarbo samme dag blev delt på TV 2 Fyns side på Facebook var reaktionerne overraskende.

219 kvitterede for opslaget med et HaHa, 127 vendte tommelfingeren op og 107 græd. Der kom 522 kommentarer

"Den er helt gal. Roterende fis i kasketten".

"Seriøst gi' hende en tudekiks".

"Kan nogen ikke komme og hjælpe hende til en psykolog".

"snotskovl".

Det var bare nogle af ordene, der blev skrevet i tråden under videoen på TV 2 Fyns Facebookside.

- Jeg havde forventet en debat om sagen, at de fælder træer. Jeg var for naiv til at tænke, at en masse ville pege fingre af mig, konstaterer Sofie Dahlslykke Sarbo.

Havde det været for fem år siden, havde hun ikke kunnet mønstre det samme overskud, som hun kan i dag, hvor hun trækker mest på smilebåndet af de grove kommentarer på Facebook. 

- Den gang ville jeg være gået ned. Jeg har arbejdet meget med mig selv, at jeg godt ved, at det her ikke handler om mig. Det handler om uvidenhed, siger Sofie Dahlslykke Sarbo.

quote - Jeg havde forventet en debat om sagen, jeg havde ikke forventet, at så mange ville pege fingre af mig.

Sofie Dahlslykke Sarbo.

Medier bør gribe ind

Til gengæld mener hun, at medierne har et ansvar. De bør ikke lade sådan en shitstorm rase, når de bruger almindelige mennesker i deres journalistik og efterlader dem sagesløse på deres sider på de sociale medier.

- Hvis det var et af mine børn, der havde været udsat for det her, ville jeg ikke have det lige så stille og roligt, som jeg har det her, fortæller Sofie Dahlslykke Sarbo.

Hun efterlyser handling fra medierne.

- De kunne gøre sådan, at det ikke kunne lade sig gøre at kommentere eller at dele opslag, siger hun.

På TV 2 Fyn erkender redaktionschef Mads Boel, at der skulle være grebet ind tidligere for at få stoppet den shitstorm, hun havnede midt i.

TV 2 Fyn tager nu et nyt digitalt redskab i brug, der kan identificere hadske beskeder på sociale medier, fortæller Mads Boel, redaktionschef på TV 2 Fyn.
TV 2 Fyn tager nu et nyt digitalt redskab i brug, der kan identificere hadske beskeder på sociale medier, fortæller Mads Boel, redaktionschef på TV 2 Fyn.
Foto: William Borst Lorentzen

- Hun har ret. Vi har et ansvar. Normalt kender vi de emner, der får tastaturkrigere til at gå amok. Det handler tit om kriminalitet, om indvandrere eller om politik. Den her havde vi ikke forudset, siger Mads Boel.

Han fortæller iøvrigt, at der kan være udsigt til færre hadske kommentarer og en bedre tone på TV 2 Fyns facebookside.

- Vi er i gang med nye tiltag. Vi tester lige nu et nyt system, der skal gøre det nemmere at sortere. Det er også et system, hvor vi kan skrive ord ind, vi ikke vil have dukker op på vores sider, fortæller han.

Mads Boel tør dog ikke garantere, at der ikke vil opstå en shitstorm på TV 2 Fyns sociale medier en anden gang, fordi det kræver mange ressourcer at moderere de hundredvis af kommentarer, der hver dag bliver skrevet til historierne fra TV 2 Fyn på de sociale medier.

Der findes mange hadske kommentarer på sociale medier.
Der findes mange hadske kommentarer på sociale medier.
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Det virker

Berlingske valgte for knap to år siden at tage et større ansvar for tonen på blandt andet deres Facebookside med et lignende digitalt redskab. Samtidig fik de et korps af redaktionsassistenter til at overvåge og moderere debatten online. Det fortæller redaktionchef Kevin Walsh.

- Med lidt held kan vi få sporet debatten i den rigtige retning og få slettet de værste kommentarer, fortæller han.

Han siger dog som Mads Boel fra TV 2 Fyn, at det er svært helt at komme af med problemet med de hadske kommentarer.

TV 2 Fyn arbejder frem mod kommunalvalget for at forbedre tonen på vores platforme.

Hvad er Respekt!?

Heldigvis var der ikke kun hadske kommentarer til Sofie Dahlslykke Sarbo på de sociale medier. En række af de 522 kommentarer var skrevet i en ordentlig tone. Som den her:

- Har I aldrig lært af jeres mor eller far, at har I ikke noget pænt eller konstruktivt at sige, så hold jeres mund lukket.

Oversigt

    Oversigt