I det fynske folks tjeneste

'Shrek' har hjulpet Omar til at blive VVS'er

Omar Ayou kom til Danmark i 2011. Nu har han taget en uddannelse og lært at tale dansk. Blandt andet med hjælp fra børnefjernsyn og masser af læsning.

Omar Ayou viser sin svendeprøve frem. Foto: Morten Albek

Omar Ayou har lært at tale dansk ved at se børne-tv. Foto: Morten Albek

Svendeprøven endte med et 10-tal. Foto: Morten Albek

1 af 3

Omar Ayou er netop blevet uddannet VVS- og energispecialist i Odense, men det har ikke været uden udfordringer. Derfor er det også en lettet mand, der fik sit svendebrev torsdag.

- Det er helt utroligt. Jeg er rigtig, rigtig glad, og jeg gav en stor krammer til min lærer. Jeg havde ingenting, da jeg kom, og nu har jeg min uddannelse, og det hele er på plads, siger Omar Ayou. 

00:21

Omar Ayou giver råd til, hvordan man lærer dansk hurtigt.

Luk video

Omar Ayou flygtede fra Syrien i 2011 og endte i Kerteminde, hvor han har boet siden.

Mens han boede i Syrien, var han igang med en uddannelse som VVS'er. Han nåede ikke at blive færdig, så han valgte at tage uddannelsen på Syddansk Erhvervsskole i Odense. 

Jeg ser både nyheder og børnefjernsyn. Jeg har måske set Shrek 100 gange.

Omar Ayou

Bøger og børne-tv

En af de helt store udfordringer, ved at flytte til Danmark, har været at lære sproget. Men Omar Ayou har en helt speciel opskrift, som har hjulpet ham.

- Fjernsynet kører hele tiden i min lejlighed, så jeg ser både nyheder og børnefjernsyn. Jeg har måske set Shrek 100 gange, siger Omar Ayou.

Han har også gået på sprogskole, men syntes ikke, han lærte nok. Derfor begyndte han at læse hver aften. Men det er altså især børnefjernsyn, der har hjulpet ham i starten, fordi der her tales langsomt og tydeligt.

Læs også Syrisk flygtning åbner restaurant i Odense

Det har dog ikke været uden udfordringer at tage uddannelsen, mener Per Sten Hansen, som var lærer for Omar Ayou på den sidste del af uddannelsen.

- Omar snakker flot dansk. Vi kan have en samtale om alt muligt mærkeligt, men han har kæmpet noget med fagsproget, siger Per Sten Hansen.

Andre udfordringer

Udover det sproglige har Omar Ayou også haft lidt svært ved at koncentrere sig i undervisningen.

- Jeg har været bekymret i perioder, fordi han har været lidt fraværende. Hans tanker har nok været et andet sted. Men i den sidste periode har han virkelig givet den gas, siger Søren Sten Hansen.

Uddannelsen som VVS- og energispecialist tager fire år. Omar Ayou endte med at få et 10-tal til den afsluttende svendeprøve, og han har allerede fået fast job hos det firma, hvor han var lærling.

 

Reception for de nye svende. Omar Ayou i midten og hans mester, Thomas Hansen til venstre.  Foto: Morten Albek

 

00:32

Abdel Aziz Mahmoud: Sproget er afgørende for integration

Luk video