Sjældent syn på Fyn: Grønt nordlys set på nattehimlen

På himlen over Odense og Sydfyn kunne man blandt andet natten til mandag være heldig at se nordlys med det blotte øje.

Natten til mandag kunne fynboerne gøre sig et spektakulært syn på den fynske nattehimmel. 

Flere steder på Fyn var det nemlig muligt at se nordlys. Det gælder blandt andet Odense og ved Gudbjerg på Sydfyn.

- Det er altså ikke særlig tit, at vi kan se nordlys så langt mod syd (Sydfyn, red.). Men det har altså alligevel været muligt at se og fotografere nordlyset på himlen, fortæller Lone Seir fra TV 2 Vejret. 

Men nordlyset vil kun kunne ses i de mørke timer. Når solen først er stået op, så er nordlyset væk med det samme, uddyber hun. 

I Odense fangede Søren Rosenberg Jensen det heldige øjeblik omkring klokken 01. Her så han et tydeligt grønt nordlys svævende over himlen i nordlig retning, skriver han til TV 2 Fyn. 

Her ses det grønne nordlys blafre hen over Odense natten til mandag.
Her ses det grønne nordlys blafre hen over Odense natten til mandag.
Foto: Søren Rosenberg Jensen

Sjældent fænomen i Danmark

Nordlys er et relativt sjældent fænomen i Danmark. Modsat i de polare områder som eksempelvis den nordlige del af Skandinavien, Island og Grønland forekommer det mere dagligt, fordi de har flere mørke timer i døgnet.

Ifølge TV 2 Vejret ligner nordlys mest et lys i det fjerne, når det bliver spottet i Danmark. Men hvis man kommer længere nordpå som Norge, så vil det ofte være mere farverigt og blafrende i sine bevægelser.

For en måned siden var det også muligt at se nordlys i Danmark. 

Her blev det iøjenfaldende syn spottet flere steder heriblandt Odsherred på Nordvestsjælland og ved Hirtshals i Nordjylland. 

Nordlys bliver også kaldt sydlys på den sydlige halvkugle. Det specielle lys på himlen opstår, fordi solen i varierende mængder spreder en form for elektriske partikler ud i rammet. Dette laver så forstyrrelser i jordens magnetfelt, som til sidst giver det farverige skær.