I det fynske folks tjeneste

Skabte uro ved skole: Fem unge mænd anholdt for besiddelse af knive

Fyns Politi anholdt onsdag eftermiddag fem unge mænd for at være i besiddelse af flere knive. De sidder nu på politigården i Odense.

Den seneste tids bandeuroligheder sad formentlig i baghovedet på flere personer fra Syddansk Erhvervsskole, da en gruppe unge mænd onsdag eftermiddag kørte rundt på knallerter uden for skolen.

Her skabte de tilstrækkeligt med uro til, at politiet klokken 13.49 blev tilkaldt.

- De var bange for, om det var banderelateret, så vi kørte selvfølgelig derud, siger vagtchef ved Fyns Politi, Hans Frederiksen.

Ude ved skolen, der ligger i det østlige Odense, fandt politiet indtil flere knive i en bil, og fem unge mænd blev derfor anholdt. Reglerne for knive blev strammet i juni i år, og det er således som udgangspunkt ikke længere tilladt at bære kniv på sig uanset størrelsen på kniven.

- Hvis man skal have lov, skal det være til et anerkendelsesværdigt formål - og det vurderer vi, at det ikke var, siger vagtchefen.

Banderelationer kan betyde fængsel

Reglerne blev også strammet på et andet punkt. Hvis de anholdte for besiddelse af knive har relationer til bander og øvrige grupperinger, kan en anholdelse resultere i en varetægtsfængsling.

Om de fem unge mænd kan risikere at ende der, bliver afgjort senere i dag.

- De fem unge mænd bliver afhørt senere i dag, og så skal vores jurister tage stilling til, om de måske skal fængsles. Risikoen for at det ender i en varetægtsfængsling er større, hvis der er banderelationer. Så det skal vi have afklaret nu, siger Hans Frederiksen.

Sådan er knivloven i dag

Det er som udgangspunkt forbudt overhovedet at være i besiddelse af knive og blankvåben.

Det kræver også som udgangspunkt tilladelse fra politiet, hvis en kniv har en klinge på over 12 cm. Dolke og knive med en klinge på over 12 cm er dog undtaget fra forbuddet og fra kravet om en tilladelse fra politiet, hvis de anvendes i erhverv, til husholdningsbrug eller ved jagt, lystfiskeri eller sportsudøvelse eller til et andet lignende anerkendelsesværdigt formål.

Det er dog en betingelse, at de nævnte knive og dolke er udformet til den nævnte brug, og de må kun erhverves, besiddes og bæres til den nævnte brug.

Såfremt man fx ønsker at købe og anvende en jagtkniv med en klinge på mere end 12 cm til andet end jagt, vil det således kræve en tilladelse.

Forbuddet er generelt og ikke begrænset til offentligt tilgængelige steder.

 

Læs også Skole sendte elever hjem efter trusler og muligt bandeopgør