I det fynske folks tjeneste

Skadestuepatienter og psykisk syge skal dele venteværelse

Psykisk syge og skadestuepatienter kan komme til at skulle dele venteværelse. Det kan give utryghed, mener patientforening.

På tre danske sygehuse vil man nemlig samle modtagelserne for skadestuepatienter og psykisk syge, hvilket ifølge flere parter kan blive et problem for begge patientgrupper. Foto: Sonny Munk Carlsen / Ritzau Scanpix

På tre danske sygehuse vil man nemlig samle modtagelserne for skadestuepatienter og psykisk syge, hvilket ifølge flere parter kan blive et problem for begge patientgrupper.

Det skriver Jyllands-Posten mandag.

Det drejer sig om det nye Universitetshospital i Odense, Aarhus Universitetshospital i Skejby og det nye supersygehus i Gødstrup nordvest for Herning.

- Det kan skabe ubehagelige situationer

Patientforeningen Danske Patienter mener ifølge avisen, at det er uhensigtsmæssigt at blande de to patientgrupper.

Mange af dem, der kommer i modtagelsen, kan jo være farlige, de kan være mistolkende og høre stemmer, og det kan skabe nogle sikkerhedsmæssige udfordringer for både personale og andre patienter

Peter Møller Andersen, tillidsrepræsentant og funktionsledende overlæge på psykiatrisk hospital i Risskov

For de skadestuepatienter, der ikke er psykisk syge, kan det opleves utrygt, forklarer vicedirektør i Danske Patienter, Annette Wandel, til Jyllands-Posten.

- Når psykiatriske patienter henvender sig på skadestuen, er de jo ofte mentalt ude af balance og kan for eksempel være meget kede af det, vrede eller hallucinerende. Det kan skabe nogle situationer, der er både ubehagelige og uhyggelige - også for de andre patienter, siger hun.

Udfordrer sikkerheden i modtagelsen

Værst bliver det ifølge både Danske Patienter, Psykiatrifonden og Dansk Psykiatrisk Selskab dog for de psykiatriske patienter.

Peter Møller Andersen, der er tillidsrepræsentant og funktionsledende overlæge på psykiatrisk hospital i Risskov, mener netop, at der kan komme problemer i psykiatrien. Han var indtil for få år siden medlem af det politiske parti Psykiatrilisten.

Læs også Flere tusind så på Nyt OUH

- Man tager slet ikke hensyn til de behov, psykiatrien har. Mange af dem, der kommer i modtagelsen, kan jo være farlige, de kan være mistolkende og høre stemmer, og det kan skabe nogle sikkerhedsmæssige udfordringer for både personale og andre patienter, siger han til Jyllands-Posten.

Det er gjort før

Ifølge Region Midtjyllands plan for det nye Psykiatrisk Center Skejby vil man med den fælles modtagelse sikre et tættere samarbejde mellem psykiatrien og somatikken - altså behandlingen af de legemlige sygdomme.

Formanden for Psykiatri- og Socialudvalget i Region Midtjylland, Jacob Isøe Klærke (SF), forklarer til avisen, at en del af formålet med den fælles modtagelse er at reducere overdødeligheden blandt psykisk syge.

Læs også Følsomme oplysninger om psykiatriske patienter flød på nettet

På Sygehus Sønderjylland i Aabenraa og på Randers Sygehus har man allerede etableret en fælles skadestue.

Randers Sygehus har ifølge hospitalsledelsen trods startvanskeligheder haft gode erfaringer med ordningen, skriver Jyllands-Posten.

Formand i Dansk Psykiatrisk Selskab og speciallæge i psykiatri Gitte Ahle siger til Ritzau, at hun ønsker et tættere samspil mellem psykiatrien og somatikken.

Men der er nogle grundlæggende ting, der skal være på plads først.

- Man er nødt til at vide noget særligt om psykiatriske patienter i en modtagelse - det gælder både de læger, der arbejder der, og det personale, der arbejder der, siger hun.

- Så er vi også nødt til at have nogle særlige foranstaltninger i den psykiatriske modtagelse, fordi vi nogle gange oplever, at patienter bliver bragt ind i håndjern af politiet imod deres vilje. De skal ikke ind til skue for alle mulige patienter, der sidder i en somatisk modtagelse og venter.

Læs også Læger hjalp med selvmord: Nu begynder retssagen