I det fynske folks tjeneste

Skolelærere skal blive bedre til e-sport

Når elever undervises i e-sport i skolen, er lærerne ikke dygtige nok til e-sport, mens tidligere udøvere ikke ved, hvordan de skal fungere som lærer. Det laves der om på i Odense.

00:30

Video: Sune Jørgensen/Masoud Jafari Pouia

E-sport er populært herhjemme, og flere steder er konkurrencerne inden for computerspil blevet en del af skoleskemaet i folkeskolen og på ungdomsuddannelserne.

Ofte bliver eleverne dog mødt af en lærer, der ikke ved så meget om e-sport, eller en erfaren gamer, der skal undervise eleverne uden nogen læreruddannelse, men det skal der laves om på. Derfor er de første skridt på vej mod en egentlig e-sportsuddannelse i Odense. 

Læs også Officielt: Verdens største Counter-Strike-turnering kommer til Odense

- Kursisterne skal lære sammensmeltningen mellem det e-sportsfaglige og de redskaber, som læreren har, siger Troels Mølgaard, der er koordinator for Dansk eSport Uddannelse. 

Kursisterne er som udgangspunkt lærere fra landets folke-, efter- og højskoler, der i løbet af et todageskursus skal lære, hvordan de underviser børnene i e-sport.

00:30

Video: Masoud Jafari Pouia

Luk video

- Der er mange fordomme rundt omkring. Den med chips og cola kender alle jo nok. Nogle gange når man hører, hvordan der bliver undervist, kan man godt foranlediges til at tro, at det nogle steder blot bliver et buzzword for at få folk ind på skolen, siger Henrik Kanstrup-Smith, der er lærer på Østerskov Efterskole i Hobro.

- E-sport er meget mere end bare det at spille spillet. Det handler om sund diæt og struktur og orden i hverdagen og økonomien, forklarer han. 

00:30

Video: Masoud Jafari Pouia

Luk video

Der findes også en række tidligere e-sportsudøvere, der underviser eleverne på landets skoler. Det gælder blandt andre Nicklas Dittmer, der underviser i e-sport og sundhed på Østerskov Efterskole.  

I modsætning til flere af de andre kursister har han sine e-sportskundskaber på plads, men han bruger kurset til at lære mere om, hvordan han arbejder som lærer.  

- Du skal vide, hvad du skal gøre, når eleverne bliver frustrerede, og når de ikke fokuserer nok på skolen, fordi de kun spiller. Det er det, jeg skal lære. Jeg skal lære, hvordan jeg er en lærer, siger den tidligere professionelle gamer Nicklas Dittmer.

Jeg skal lære, hvordan jeg er en lærer

Nicklas Dittmer

På længere sigt er det ambitionen, at todageskurset i Odense bliver en egentlig uddannelse, hvor landets lærere og erfarne gamere kan videreuddanne sig, så de bliver bedre i stand til at håndtere det stigende antal elever, der efterspørger uddannelser med e-sport i undervisningen.

- Nu har vi taget de første spadestik for at kunne lave en uddannelse til lærere, og der arbejder vi videre med lærerne for at prøve at udvikle den, siger Troels Mølgaard.

Han mener samtidig, at det er vigtigt for landets skoler, at de ikke tilbyder e-sport for at lade børnene spille computer, men fordi de gennem computerspillene kan lære og trives bedre, end de ville kunne have gjort gennem andre uddannelsestilbud.

- Man skal ikke have e-sport for computerspillets skyld. Man skal have e-sport for læring og trivsels skyld, forklarer han.

De første kursister har været igennem forløbet torsdag og fredag på Kold College i Hjallese i den sydvestlige del af Odense. 

00:11

Video: Masoud Jafari Pouia

Luk video