Skoleorkester skal spare, mens fodboldklub får økonomisk hjælp

Odense Skole- og Ungdomsorkester undrer sig over, at orkestret skal spare, mens fodboldklubben Dalum IF kan få økonomisk hjælp fra Odense Kommune.

Odense Skole- og Ungdomsorkester fik sidste år besked på at dets kommunale tilskud ville blive reduceret som en del af en sparerunde i By- og Kulturforvaltningen.  

Det undrer derfor orkestrets formand, at Dalum IF netop har fået bevilget et rentefrit lån på 900.000 kroner for at redde klubben fra en truende konkurs.

- Nu ser vi så, at kommunen meget hurtigt kan finde nogle penge i forbindelse med problematikken omkring Dalum IF, siger Henning Østergaard Rix, der er formand for bestyrelsen i Odense Skole- og Ungdomsorkester. 

Henning Østergaard Rix er formand for Odense Skole- og Ungdomsorkester.
Henning Østergaard Rix er formand for Odense Skole- og Ungdomsorkester.
Foto: Kasper A. B. Knudsen


Han peger på, at kommunen også tidligere har ydet et lån på 600.000 kroner, som nu er blevet afskrevet helt af kommunen. Samtidig har kommunen overtaget klubbens klubhus, hvilket giver kommunen en ekstraudgift på 125.000 kroner om året. 

- Pengene er jo i bund og grund fra samme kasse. Når de kan omprioritere, som de kan her, så burde de også kunne omprioritere til kulturlivet, siger han. 

Skaber utryghed og vrede

Byrådsmedlem i Odense Kommune for Liberal Alliance Araz Khan godt forstå, at Odense Skole- og Ungdomsorkester undrer sig. 

- Det er to forskellige sager. Dalum IF står i en anden situation, men jeg kan da godt forstå deres undren, siger Araz Khan. 

Han peger på, at Liberal Alliance gerne havde stillet hårdere krav til Dalum IF i forbindelse med forhandlingerne om redningspakken. 

Araz Khan  sidder i Odense Byråd for Liberal Alliance.
Araz Khan sidder i Odense Byråd for Liberal Alliance.
Foto: Kasper A. B. Knudsen


- Det er ikke fordi, vi ikke ville redde dem, men vi havde nogle kriterier og nogle krav til, hvordan de skulle reddes, blandt andet at de skulle afgive deres spillerlicens, som koster et antal hundrede tusinde kroner om året, siger han.

Dalum IF er den største fodboldklub på Fyn og har 1.300 medlemmer.  

Andreas Møller, som sidder i Odense Byråd for Moderaterne, kan også godt forstå reaktionen. 

- Om det er ungdomsskoleorkestre, de handicappede eller alle de frivillige ude i klubberne: De føler sig forbigået, de føler, de skal kæmpe for hver en krone og de føler sig mistænkeliggjort, siger Andreas Møller.  

Andreas Møller sidder i Odense Byråd for Moderaterne.
Andreas Møller sidder i Odense Byråd for Moderaterne.
Foto: Kasper A. B. Knudsen


- Der har været nogle sager både med Dalum IF, men også med Kansas City, hvor der var nogle, der kunne komme ind fra højre og får en masse penge, og selvfølgelig skaber det utryghed og vrede, siger Andreas Møller. 

Pas på med at sammenligne

Rådmand for By- og Kulturudvalget Søren Windell (K) advarer dog imod at sammenligne Odense Skole- og Ungdomsorkester med Dalum IF. 

- Vi er i By og Kulturudvalget både optaget af at have et bredt og varierer tilbud af fritidsaktiviteter samt vækstlaget i det odenseanske musik- og kulturliv og idrætsliv. Odense Skole- og Ungdomsorkester, Dalum IF og mange andre foreninger og aktører har hver især en vigtig rolle i det arbejde, skriver han i et skriftligt svar. 

- Jeg er glad for de mange engagerede bestyrelser i vores foreningsliv, men jeg synes man skal passe på med at sammenligne en idrætsforening med over 1300 medlemmer med en orkesterforening med under 60 medlemmer. Både i forhold til deres aktiviter og økonomi, fortsætter han. 

Han har bedt om at få en orientering om situationen i Odense Skole- og Ungdomsorkester på dagsordenen til næste møde i By- og Kulturudvalget. 


Oversigt

    Oversigt