I det fynske folks tjeneste

Smart app mindsker madspildet

Masser af gode fødevarer ender i affaldscontaineren. Dagligvarebutikkerne kan nemlig ikke altid nå at få tingene solgt, inden de bliver for gamle. Men det vil en studerende fra SDU forsøge at ændre.

01:09

Christian Olesen (tv.) igang med at demonstrere sin nye app, som skal mindske supermarkedernes madspild.

1 af 2

Supermarkederne smider hver dag store mængder fødevarer ud i skraldespanden, fordi de er for gamle. Men det skal være slut.

Det mener i hvert fald Christian Olesen, som har udviklet en app til mobiltelefonen.

- Det er et mega problem, både for butikkerne, som har nogle kæmpe udgifter, men så sandelig også for miljøet og for forbrugeren, som kunne have købt de her varer til en fair pris, siger Christian Olesen, der er ingeniørstuderende i Odense.

Med hans nye app kan vi allesammen få en direkte besked på telefonen, når supermarkedet har slagtilbud på varer tæt på sidste salgsdato. For eksempel hvis personalet opdager at mælken hober sig op i køledisken.

- De kan tage et billede af varen, sætte en pris på, en overskift og beskrivelse, og så trykker de upload, og så lægger den sådan set på forbrugerens app og på hjemmesiden, så vi kan finde den, forklarer Christian Olesen.

Danske dagligevarebutikker smider hvert år cirka 300.000 tons fødevarer ud. Mad som kunne være blevet solgt og spist. Det får nu dagligvareforretningen SuperGastro i Odense til at gå med på ideen fra de fynske studerende.

- Det er enormt positivt allerede, at man fra tidligt af har nogle gode idéer, som kan føres ud i livet og kan bruges af sådan nogen som os, som arbejder med de her ting i det daglige, siger Simon Kristensen, der er marketingsansvarlig i SuperGastro i Odense.