I det fynske folks tjeneste

Socialrådgivere med skarp kritik af Bendixen

Dansk Socialrådgiverforeningen er tilfredse med, DF's Pernille Bendixen nu er sigtet for at bryde tavshedspligten.

01:23

1 af 2

Forkasteligt, og et regulært brud på tavshedspligten. Sådan beskriver Dansk Socialrådgiverforeningen sagen hvor Odense-politikeren Pernille Bendixen i oktober sidste år offentliggjorde personfølsomme oplysninger om den kriminelle bandeleder Fez Fez og familien.

- Jeg synes det er fint, at der er rejst sigtelse. Det er et klart brud på den tavshedspligt, som alle socialrådgivere og ansatte skal overholde - det skal politikere jo også, når de via lovgivning og børn- ungeudvalg får kendskab til meget personfølsomme oplysninger, siger Anne Jørgensen, der er formand for den syddanske afdeling af Dansk Socialrådgiverforening.

Kan skjule vigtige sager

Hun frygter, at lækager til pressen kan føre til tillidsbrud mellem borgere og det offentlige - så kommunen ikke får indsigt i væsentlige sager.

- Det svækker da borgerne, når de skal afgive personfølsomme oplysninger til rådgiverne om eksempelvis incest, vold og sindssygdom - så skal der være sikkerhed for, at man bidrager positivt til at få belyst problematikken hele vejen rundt uden at man risikerer, det kommer i pressen, mener hun.

Unødvendig lækage

Pernille Bendixen valgte at gå ud med oplysningerne for at sætte fokus på store omkostninger ved enkelte familier i Vollsmose - det var den eneste måde at få sagen på dagsordnen, mente hun dengang. Men det er noget vrøvl, siger Socialdemokraternes grupperformand i Odense.

- Der er ikke noget mål, der helliger midlet, når det har med børn og personfølsomme oplysninger at gøre. Når man har en tavshedspligt, så kan det godt være, man har et politisk mål - men det er simpelthen ikke i orden, fastslår Tim vermund, der bakkes op af Anne Jørgensen:

- Man kan godt politisk lave valgkamp uden direkte at hænge personer ud i pressen. Specielt er det helt forkasteligt med børn. Man kan lave eksempler med a, b og c - og beskrive forhold og familier, men man behøver altså ikke bruge levende mennesker, mener hun.

Statsadvokaten i Viborg skal nu vurdere, om der skal rejses tiltale i sagen.