I det fynske folks tjeneste

Søko til Italien

En af Odense Zoo?s søkøer blev mandag fanget ind og sendt sydpå. Søkoen Rynke skal fremover bo i en zoologisk have for vanddyr i Italien.

01:38

1 af 3

Det er ikke hver dag det sker, men holdet i Odense Zoo er faktisk en slags specialister i at få søkøerne op af bassinet.

- Vi er ret trænede for vi har prøvet det mange gange før. Vi har udviklet processen med bæreseler og det hele, så det går meget fint i forhold til de første gange vi skulle have en søko på land, siger zoolog Bjarne Klausen fra Odense Zoo.

Når Rynke er på land bliver der taget blodprøver og søkoen bliver tjekket for alt hvad zoologerne kan finde på, at tjekke en søko for.

- Det er meget sjældent at vi har en søko på land og så er det bare om at få taget alle de prøver vi kan komme i tanke om, når vi har chancen, siger Bjarne Klausen.

Den knap 400 kilo tunge søko bliver transporteret i specialdesignet transportkasse, hvor den ligger i vand på turen ned gennem Europa.

- Den er lidt stresset, når den kommer op i en kasse uden vand, men når vi først får fyldt vand på så tager den det stille og roligt, siger Bjarne Klausen.

Odense Zoo er med i en europæisk avls-udvekslingsaftale, og derfor skal Odense Zoo aflevere Rynke gratis til italienerne. Søkoen har gode gener, og udvekslingsaftalen mellem de europæiske zoologiske haver skal blandt andet forhindre indavl.