I det fynske folks tjeneste

Stolt HCA-prisvinder: Personen H.C. Andersen var enestående

Årets vindere af den prestigefulde H.C. Andersens ærespris fik søndag overrakt prisen og den medfølgende skulptur af Jens Galschiøt.

Søndag uddelte H.C. Andersen Priskomitéen sine priser for 22. gang. Prisen er en ærespris, og der følger derfor ikke en kontant belønning med prisen - til gengæld kommer man i fornemt selskab med de i alt flere end 50 vindere.

Årets tre æresprisvindere er Johan de Mylius, Kasper Købke og Wenjie Li.

Johan de Mylius, der er professor, forsker og forhenværende leder af H.C. Andersen Centret på Syddansk Universitet, vandt prisen for sin for sin betydningsfulde og livslange forskning og formidling af H.C. Andersen.

Kinesiske Wenjie Li fik æresprisen for sin banebrydende forskning i H.C. Andersen-traditionen i Kina, og Kasper Købke blev belønnet med æresprisen for sine originale tegninger til bogen ”H.C. Andersens eventyr”.

Stolt illustrator

To af årets tre vindere er altså forskere og vandt HCA Æresprisen for deres banebrydende forskning omkring den verdenskendte digter og forfatter.

Den tredje vinder, Kasper Købke, vandt prisen for sine illustrationer til en ny bog med H.C. Andersens eventyr. Kasper Købke er meget stolt af æresprisen og den anerkendelse, der følger med.

Læs også Endnu tre prismodtagere bliver en del af HCA-familien

- Det betyder utrolig meget. Når jeg sidder og arbejder så intensivt, som jeg gør - på den her bog arbejdede jeg 5.000 timer på 13 måneder - så er min i en helt anden verden, nærmest i bogstaveligste forstand. At der så sidder nogen ude på den anden side og tager imod den, for det er jo bare en idé, der er startet i mit hoved, det er nærmest mere, end jeg kan beskrive. Sådan tænker man slet ikke, når man begynder arbejdet, så var det bare fordi jeg havde en idé om, at jeg ville lave den. Så at den bliver taget så godt imod, det er jo fantastisk, siger Kasper Købke.

En umenneskelig bedrift

Bogen, som prisvinderen taler om, er Hans Christian Andersen Eventyr, der udkom i 2016. I priskomitéens begrundelse for, at netop Kasper Købke skulle have prisen, står blandt andet:

"Detaljerigdommen i illustrationerne vidner om fordybende respekt og indsigt i Andersens liv og virke. Og vi er sikre på, at Andersen – med sine egne ord – ville have syntes, at Kasper Købke har været ”flittig” – men han havde også været imponeret over de lag, som illustrationerne rummer."

Læs også Fynsk danser får HCA-prisen

- Kasper har lavet et fantastisk arbejde og et ekstremt detaljeret arbejde. Som han selv siger, så har han arbejdet i rigtig, rigtig mange timer i løbet af 13 måneder, faktisk helt umenneskeligt. Det er virkelig en bedrift, og det synes vi, han skulle have en pris for, siger Susanne Wiese Kristensen, der er formand for HC Andersen Priskomitéen.

Fokus på H.C. Andersens person

Der ligger et enormt researcharbejde bag Kasper Købkes bog i alt 67 tegninger, der pryder hans bog, Hans Christian Andersen Eventyr. Han blev spurgt, om han ville lave tegninger til 14 af digterens eventyr og besluttede, at han ville gribe opgaven an på en anden måde, end man måske normalt ville gøre.

- Jeg kom frem til, at jeg ville fortælle og lave en bog, som både henvender sig til børn, voksne og eksperter. Man kan dykke ned i bogen og kan i princippet lægge alle 67 tegninger i en lang række, og så har du hele H.C. Andersens liv indeni tegningerne. For det er det, jeg synes er interessant ved H.C. Andersen; eventyrene er én ting, de er fantastiske, men ham som person, og alt det han kunne, det er jo enestående, siger Kasper Købke. 

02:43 Luk video

H.C. Andersen Komitéens begrundelser:

Johan de Mylius
Som professor og forhenværende leder af H.C. Andersen-centret på Syddansk Universitet og især med sine banebrydende bidrag og værker har han fremmet dybdeforståelsen af Danmarks nationaldigter både nationalt og internationalt, i forskerkredse såvel som i den brede offentlighed. Takket hans indsats er Andersens traditionelle image som digter af børneeventyr blevet afmystificeret til fordel for en solid forankring i den moderne litteraturs udvikling.
Hans seneste bog, Livet og skriften, er et sand opus magnum og kan anses som summen af hans livsværk. Titlen er selv et passende motto for en forsker som har dedikeret sit eget liv til skriftens tjeneste.
 
Kasper Købke
En gang i mellem er vi i Priskomiteen vidende til, at en prismodtager indfanger H.C. Andersen i et lærende og fremsynet samtidsudtryk. Heldigvis.
 Et forløb som strakte sig over 5000 timer. Et forløb af sjælden dedikation. Et forløb som var planlagt minutiøst. Et forløb som lykkedes. Samlet set er det, som Kapper Købke, i bogstaveligste forstand, har fået fra hånden med illustrationerne til bogen ”Hans Christian Andersen Eventyr”, en bedrift, som Kasper Købke på smukkeste måde er nået i mål. Til glæde for alle.
Detaljerigdommen i illustrationerne vidner om fordybende respekt og indsigt i Andersens liv og virke. Og vi er sikre på, at Andersen – med sine egne ord – ville have syntes, at Kasper Købke har været ”flittig” – men han havde også været imponeret over de lag, som illustrationerne rummer.
 
Wenjie Li
Med Wenjie Li’s banebrydende ph.d.-afhandling fra 2014 foreligger der nu et gennemarbejdet overblik over H.C. Andersen-udbredelsen i Kina og tillige hermed et overblik over både dens betydning og årsagerne til den. Ikke blot gennemgås den lange række af oversættelser med deres skiftende udfordringer alt efter den samtid, de blev til i. Det dokumenteres bl.a. også, hvorledes H.C. Andersen betød en helt ny eventyr-forståelse i Kina og skabte en hidtil ukendt interesse hos læserne for historiernes personer og deres udvikling. Herved skabtes i langt højere grad end tidligere en form for identifikation med historiernes handling og med en tydelig fascination af deres hele stemning og kunstneriske indhold.
Wenjie Li’s afhandling og den lange række af artikler, hun også har publiceret, rummer ud over dokumentation på Andersens indflydelse også en enestående og nødvendig diskussion af præmisserne for sproglig og kulturel oversættelse mellem europæiske sprog og kinesisk.