Stort frafald på Syddansk Universitet

Syddansk Universitet har over 13 uddannelser på listen over uddannelser med mere end 25 procent frafald på det første studieår.

Flere unge vælger akademiske uddannelser, men det er ikke alle, der når igennem det første år med forelæsninger, tunge bøger og projekter.

Næsten 50 uddannelser i Danmark har et frafald på omkring 25 procent inden første studieår er slut. Det viser en opgørelse fra Uddannelsesministeriet, som Jyllandsposten har fået udarbejdet. 

På Syddansk Universitet gælder dette scenarie for 13 uddannelser, hvoraf de fleste ryger fra under bachelorforløbet, skriver Jyllands Posten.

- Det er vi selvfølgelig meget kede af, og vi synes også, at det er uacceptabelt, at så mange unge mennesker må forlade uddannelsen allerede i løbet af det første studieår, siger Bjarne Graabech Sørensen, der er prorektor på Syddansk Universitet til TV 2/Fyn. 

Flere grunde til frafald på SDU 

Ifølge Bjarne Graabech Sørensen, kan der ligge flere forklaringer bag det store frafald på Syddansk Universitet:

Jeg tror, at der i mange tilfælde ikke er et godt match mellem uddannelse og den studerende. Den studerende forventer, at uddannelsen har et andet indhold, de forventer en anden tilgang.

Udover et forkert match kan det store frafald ifølge prorektoren også skyldes de studerendes baggrund: 

- Også har vi, i hvert fald på SDU, et stort antal som kommer fra ikke-akademiske hjem og for nogle af dem er det et meget stort skridt at begyndte på et universitet, og man måske ikke helt kender kulturen.

Han forklarer endvidere, at der er mange studerende der pendler til Odense, og at det også kan forhøje frafraldsrisikoen. 

Skærpede adgangskrav

Ifølge Jyllands Posten har de både på Syddansk Universitet og Aarhus Universitet  planer om at indføre særlige adgangskrav for nogle af uddanelserne for netop at formindske frafaldet.

På Syddansk Universitet er de klar med flere tiltag:

- Først og fremmest så vil vi gerne optage mange af vores studerende ved anvendelse af det, som vi kalder for supplerende optagelsesbetingelser, det vil sig at udover karaktergennemsnittet, så vil vi også anvende andre test og andre prøveformer, siger Bjarne Graabech Sørensen, der er prorektor på Syddansk Universitet. 

Det er dog ikke kun Syddansk Universitet, der kæmper med antallet af studerende, der slipper studiet inden for det første år. Man ser det samme billede både på Københavns Universitet og Aarhus Universitet.

Roskilde Universitet adskiller sig dog fra de andre danske universiteter, da de kun har en enkelt uddannelse, hvor frafaldsprocenten er så høj.