Stort p-anlæg solgt til mere end ventet - men prisen for parkering stiger

Der er fundet en køber til parkeringsanlægget under Thomas B. Thriges Gade. For odenseanerne betyder det dyrere parkering.

Parkeringsanlægget under Thomas B. Thriges Gade, der hver dag bruges af hundredvis af fynboer, skifter hænder.

Anlægget, der rummer 1.000 parkeringspladser, er solgt for 365 millioner kroner eksklusiv moms og overdrages per dags dato. Det skriver Odense Kommune i en pressemeddelelse. 

Salget sker som et led i finansieringen af det storstilede byomdannelsesprojekt, der har omdannet en del af den firesporede vej til et bilfrit område.

- Det planlagte salg er et vigtigt led i vores ambition om at give Odense en helt ny bydel omkring Thomas B. Thriges Gade. Snart bliver den sidste sten lagt til et centrum, der er bundet sammen igen og inviterer til liv og fællesskaber. Her er gode parkeringsmuligheder en nødvendighed, så man netop kan komme tæt på alt det, Odense har at byde på - og det er borgerne sikret med den aftale, der er indgået, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S) i meddelelsen.

Anlægget har indtil videre været ejet af kommunen, som dermed også har fastsat priserne for parkering. Efter salget bliver det op til køberen, som har valgt at sætte prisen op.

Ingen gratis parkering

Før kunne man parkere for 15 kroner i timen mellem 8.00-20.00 og gratis resten af tiden samt søndag og helligdage.

Men fra overtagelsen hedder de nye priser nu 16 kroner i timen hele døgnet - dog maksimalt 160 kroner.

Og selvom det dermed bliver dyrere for brugeren, kan salget komme de lokale til gode. Prisen på 365 millioner ligger nemlig 65 millioner over, hvad kommunen forventede at få. Og det betyder, at der nu bliver penge til nogle af de ting, som man ellers har udskudt under den store ombygning.

Bliver der penge til overs i sidste ende, vil de enten blive delt mellem Odense Kommune og Realdania, der har stået for halvdelen har finansieringen. Parterne kan også vælge at investere pengene i andre projekter.

Q-Park skal drive anlægget

Køberen er det hollandsk-tyske partnerskab Orange/Catella, der også ejer p-arealer i København. Det fynske parkeringsanlæg er dog selskabets første køb vest for Storebælt.

Partnerskabet har i forbindelse med købet indgået en langsigtet aftale med Q-Park, der skal drive p-kælderen i Odense.

Det betyder også, at det fremover vil være Q-Parks navn, der står på skiltene i og ved p-kælderen. I Q-Park har man flere ambitioner med kælderen end blot parkering, fortæller Business Development Manager Johan Juncker. 

- Det kan være, der i p-kælderen fremover også kan være et logistikcenter, hvor man afleverer og henter pakker, der kunne være ladestandere til el-taxaer eller den kunne fungere, som en central for delebiler. Det er ikke hver dag, man overtager anlæg i den størrelse, og vi glæder os til både at drive parkeringskælderen og udvikle den, siger han.

Vejene tilhører fortsat kommunen

Parkeringsanlægget, der er topmoderne og lyst, er blevet indviet ad to omgange. Først i 2016, hvor 500 parkeringspladser blev tilgængelige for fynboerne. I 2019 blev der så åbnet for de sidste 500.

Anlægget har fem indgange, og det vil der ikke blive lavet om på, forsikrer kommunen, der fortsat står for vejene gennem kælderen.