Studerende københavnere til Odense på billigt pendler-kort

Sidste år blev der udstedt 5.100 pendler-kort til studerende på SDU med bopæl i København. Pendler-ordningen koster staten millioner og bliver brugt mod hensigten, mener forsker.

Oprindeligt blev pendler-ordningen indført, så studerende kunne blive boende i deres lokalområde, og studere på universiteterne i de større byer. Men ordningen bliver i vidt omfang brugt af studerende i de store byer.

Sidste år blev der eksempelvis udstedt 5.100 pendler-kort til studerende, der læste i Odense og havde bopæl i København.

- Vi kommer til at mangle veluddannede unge mennesker i provinsbyerne i fremtiden. Det kunne da godt være, at det skulle være sværere at komme fra København til Odense end fra Svendborg til Odense. Det kunne man godt understøtte lidt ved at gøre det mere lukrativt for dem, der pendler den rigtige vej, siger landsbyforsker Jørgen Møller til DR Nordjylland.

Ordningen kostede sidste år statskassen næsten 200 millioner kroner, og det er 100 millioner kroner mere end budgetteret da ordningen blev ændret i 2010.

- Vi er glade for at have givet de studerende de her muligheder. Hvert år opfordrer vi dem til at søge bredt og ikke bare kigge på deres egen by. Derfor er jeg sådan set godt tilfreds med, at der er mobilitet blandt de studerende, siger Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) til DR Nordjylland.

En studerende skal selv betale 587 kroner om måneden for et pendler-kort mellem København og Odense.