Succes eller fiasko: Borgerlige partier vil have undersøgt jobprojekt

Venstre og Konservative i Odense vil have undersøgt, om beskæftigelsesprojektet Byg til Vækst er pengene værd.

Da projektet Byg til Vækst blev søsat for godt otte år siden, var det planen, at det skulle bringe langtidsledige på Fyn i job på nogle af de mange, store byggeprojekter, der var på vej. 

Supersygehus, letbane og omdannelse af bymidten kunne skimtes i den meget nære horisont, og derfor var ambitionerne også store. 

Nu, hvor letbanen er begyndt at køre testkørsler, og bymidten igen er åbnet, er status, at 380 personer er kommet i beskæftigelse via projektet.

Ikke godt nok

Men er det så en succes, eller er det en fiasko?

Det er der delte meninger om blandt politikerne i byrådet i Odense. For de to borgerlige partier Venstre og Konservative, er der er ikke tvivl. 

Alle ti fynske kommuner er med til at finansiere Byg til Vækst - Odenses andel er omkring lige knap million kroner årligt, oplyser borgmesterforvaltningen til TV 2 Fyn. Og hos de to borgerlige partier mener man ikke, at bidraget har givet nok valuta for pegene. 

- Det er bare ikke godt nok, i forhold til de mange millioner kroner, der er brugt, så mange skattekroner, der er brugt på det her. Og derfor siger vi - derfor siger jeg - at det har været en fiasko, siger Claus Houden, der er gruppeformand for Venstre i Odense. 

Den holdning bakker Tommy Hummelmose fra Konservative op om.

- Og hvem er det egentlig, der har skabt der her 380 jobs. Er det organisationen Byg til Vækst eller måske er det lige så meget den øvrige kommunale organisation. Altså den indsats, som hele tiden kører hver dag hele året rundt, spørger han.

Partierne vil rejse sagen i byrådet, og  har stillet en række spørgsmål til forvaltningen, der går på, hvordan de 380 job er blevet skabt, og hvor langtidsholdbare jobbene har været. 

En succes, mener borgmester

Som rådmand var Peter Rahbæk Juel (S) med til at stifte Byg til Vækst for knap ti år siden, og han sad som sekretariatschef for Byg til Vækst en årrække, inden han blev borgmester. Tvivl er der heller ikke hos den nuværende borgmester. Han mener bare tværtom, at ordningen er en succes. 

- Hver gang der kommer en ledig ind i byggebranchen, så er der en gevinst på 140.000 alt efter ydelse, man kommer fra, så det har været en rigtig god forretning for de 380. 


Nu skal værdien af den kommunale støtte diskuteres i byrådet, siger Venstre som vil rejse sagen. Konservative vil have klare svar på, om der er tale om varige job.

- De er jo meget velkommen til at stille spørgsmål. Jeg synes måske, at det er lidt sådan en sommeragurk i et valgår. Det skal de være velkommen til at gøre. Jeg er sikker på at Byg til Vækst kan give svar på det.