I det fynske folks tjeneste

Succes med bogpakker

Mange børn i Vollsmose risikerer at være bagud med at læse og lære dansk, når de kommer i skole, fordi deres familier ikke har bøger i hjemmet. Derfor deler Vollsmose bibliotek bøger ud, og det virker.

01:48

1 af 2

Sammen med deres forældre er børn på halvandet år på vollsmose bibliotek for at få en bogpakke. Sammen med bøgerne får de også sange og historier.

- Det er en meget fin ordning. Jeg kommer her med mine børn og mine naboer. vi synger, læser og hygger, siger Suad Mustafa fra Vollsmose.

Projekt Bogstart begyndte i 2009 i en række af landets socialt udsatte områder. Børnene får fire bogpakker inden skolestart - tre af dem leverer biblioteket i hjemmet, men den tredje gang sker det her på biblioteket.

- Det handler om at sætte fokus på børn og sprog, og når vi giver forældrene gratis bøger, snakker vi samtidig om sprogstimulering og jeg fortæller, hvad biblioteket kan med bøger, siger bibliotekar Trine Jakobsen fra Vollsmose Bibliotek.

Indtil nu er der uddelt mere end 1500 bogpakker.

- Det bliver modtaget meget positivt, og jeg har kun én gang oplevet at der blev sagt nej tak, siger Trine Jakobsen.

Øger læsningen

En evaluering syddansk universitet har lavet viser at Næsten 60 procent af familierne siger, de læser mere med børnene

- Det at få bøgerne, det øger forældrenes motivation for at læse med børnene, og for nogle familier er det, de eneste bøger de har, siger Dorthe Bleses, der er leder af Center for Børnesprog på Syddansk Universitet.

Fra england ved man, at bogpakkerne giver børn lettere ved at lære i skolen