I det fynske folks tjeneste

Sundhedsminister kræver svar om sene kræftindkaldelser

811 kvinder blev indkaldt for sent til supplerende undersøgelser for brystkræft. Minister kræver redegørelse.

Hvordan kunne det ske, at 811 kvinder kom til at vente for længe på en undersøgelse for brystkræft? Det spørgsmål vil sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) have svar på fra Region Syddanmark.

811 kvinder er nemlig blevet indkaldt for sent til supplerende undersøgelse. Undersøgelsen var nødvendig, efter at en mammografi havde givet mistanke om kræft.

Læs også Kræftens Bekæmpelse om oversete patienter: Må ikke ske

- Det er utroligt vigtigt, at regionerne overholder den garanti for en hurtig undersøgelse af brystkræft, som vi har lovet kvinder, hvor der er en mistanke om kræft, skriver ministeren i en mail til Ritzau.

Ministeren mener, at Region Syddanmark har sat kvinderne i en "utryg situation".

- Sundhedsstyrelsen vil også sætte overholdelse af ventetidsgarantien på dagsordenen på det næste møde i den særlige Task Force for Patientforløb på Kræft- og hjerteområdet, oplyser Ellen Trane Nørby.

Læs også 800 kvinder indkaldt for sent - 138 har efterfølgende fået konstateret kræft

 

FAKTA: Kræftundersøgelse skal tilbydes inden for to uger

En supplerende kræftundersøgelse tilbydes, hvis der findes uregelmæssigheder ved den første screening. 811 syddanske kvinder er ved en fejl blevet indkaldt for sent til en supplerende kræftundersøgelse, og 138 af dem har efterfølgende fået konstateret brystkræft.

Læs her om den supplerende kræftundersøgelse, der ikke er blevet tilbudt i tide i Region Syddanmark.

 * Det er normalt, at kvinder med alderen får harmløse forandringer i brystvævet såsom vandcyster, små forkalkninger eller godartede knuder.
 * Det kan være svært at se forskel på disse forandringer og kræft i den første mammografiscreening, der er en røntgenundersøgelse af brystet.
 * Den første mammografiscreening tilbydes alle kvinder mellem 50 og 69 år.
 * Hvis den første undersøgelse viser uregelmæssigheder, der måske kan være tegn på brystkræft, tilbydes kvinden en supplerende undersøgelse, der skal afgøre, om der er tale om brystkræft.
 * En supplerende kræftundersøgelse kaldes også klinisk mammografi
 * Det er netop denne undersøgelse, der i 811 tilfælde er blevet tilbudt for sent.
 * Sundhedsstyrelsen præciserede i maj 2014 på grund af tidligere uklarhed, at den supplerende undersøgelse skal tilbydes senest 14 kalenderdage fra den dag, hvor der "opstår mistanke om brystkræft på baggrund af billeddiagnostiske suspekte forandringer erkendt på screeningsmammografien".
 * Det er denne præcisering, man ikke har været tilstrækkelig opmærksom på i Region Syddanmark.

Kilde: Region Syddanmark