Svært ved at følge med: Byggesagerne vælter ind i Odense

14 procent flere byggeansøgninger i Odense. Rådmand ønsker flere ansatte for at kunne levere ordentlig service

Byggeriet i Odense buldrer afsted: Gartnerbyen, Facebook, Cortex Park, Munkebjerg og mange andre byggeprojekter.

Det går så stærkt i øjeblikket, at byggesagsafdelingen i Odense har svært ved at følge med.

Siden 2018 er antallet af sager pr. byggesagsbehandler steget med 35 sager om året.

I 2020 modtog afdelingen 500 sager mere end i 2018 svarende til en stigning på 14 procent.

Ifølge et notat er de ansatte belastet i uhørt grad.

 - Sammenlignes antallet af sager pr. sagsbehandler med øvrige fynske kommuner kan det konstateres, at sagsbehandlerne i Odense Kommune havde 276 sager pr. sagsbehandler i 2019, hvor den fynske kommune med næstflest sager havde 225 sager pr. sagsbehandler, det vil sige en sagsbehandler i Odense kommune havde 51 sager mere om året sammenlignet med en sagsbehandler i den fynske kommune med næstflest sager,  fremgår det af notatet, som fortsætter:

- I 2020 var antallet af sager pr. sagsbehandler steget til 285, og tendensen fortsætter tilsyneladende i 2021 med meget høj aktivitet i byen.

Ansatte viser tegn på stress

I øjeblikket overholder helt op mod 30 procent af sagerne ikke de fastsatte servicemål.

- Arbejdspresset har desuden stor indflydelse på trivslen i Byggesagskontoret, da det har været usædvanligt stort over en lang periode. Flere sagsbehandlere har udtrykt udfordringer med den store sagsmængde og har symptomer på stress i varierende grad, hedder det i notatet.

Vurderingen er, at det er nødvendigt med fem nye fuldtidsansatte svarende til en merudgift på tre millioner kroner om året. 

Ifølge rådmand Christoffer Lilleholt har han forgæves forsøgt at få byrådsflertallet til at afsætte flere midler til området.

- Men det har ikke været muligt. Man vil vente til efter kommunalvalget. Vi ville gerne have sagsbehandlingstiderne ned og give en bedre service, men det er der ikke opbakning til, siger Christoffer Lilleholt.

V og K ikke med i vækstplan

Ifølge Christoffer Lilleholt er det blandt andet en af årsagerne til, at Venstre har sagt nej til at støtte det vækstudspil, som Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel præsenterede onsdag.

Og også hos De Konservative er der utilfredshed med, at man ikke har givet flere penge til bekæmpelse af de lange behandlingstider.

- Der er sat ganske få penge af. Seks millioner kroner til at hjælpe erhvervslivet med at få byggesager igennem og få sagsbehandlingstiderne ned, og vi ligger alt, alt for højt, lyder det fra byrådsmedlem Søren Windell.

- Hvis vi havde været med til at blåstemple det her, så havde vi sagt, at det var godt nok, og det synes vi ikke, det er.

Søren Windell siger, at Odenses største problem er arbejdsløsheden, og med flere penge til behandling af byggesagerne, ville man styrke erhvervsliv og dermed øge muligheden for flere arbejdspladser.

Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel er ærgerlig over, at V og K ikke er med i vækstplanen, som han ser som en plan, en samlet by støtter op om.

- Det er deres valg at tage forbehold. Jeg tænker, de måske har brug for at tænke sig om. Jeg glæder mig over, at resten af byen er klar til at arbejde videre, siger borgmester Peter Rahbæk Juel (S), som dog håber, begge borgerlige partier kommer med ombord på et tidspunkt.