I det fynske folks tjeneste

Teater: Pengene er nutidens monster!

Vi er allesammen styret af penge, og det er de også på Odense Teater, hvor en ny forestilling handler om...penge.

02:03

Andrej bliver udsat for hånlatter i forestillingen "Cirka lig med" på Sukkerkogeriet. Han spilles af Youssef Wayne Hvidtfeldt. Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

Foto: Morten Albek

1 af 11

Det kommer nok ikke som en overraskelse for dig, men penge er et temmelig stort omdrejningspunkt i den her verden - money makes the world go round.

Det er også temaet i teaterstykket "Cirka lig med", som kan ses på Odense Teaters scene Sukkerkogeriet. Her får vi et kig på tankegangen i vores kapitalistiske verden.

- Og det er ikke engang fordi, det her er en specielt rød forestilling. Det er bare en måde at vise, at sådan er det faktisk. Det forklarer skuespiller Youssef Wayne Hvidtfeldt, der er med i forestillingen.

Når man træder ind i teatersalen bliver man mødt af en stor cirkusmanege, der fungerer som en slags kommercielt univers om forestillingen.

Stykket er skrevet af den svenske dramatiker Jonas Hassen Khemiri. Han fik til opgave at skrive om Frankenstein. Og da han researchede på menneskeskabte monstre, fandt han frem til, at penge er den moderne udgave af et monster.  Noget, som mennesket, ifølge ham, fuldstændig har mistet kontrollen over.

Scenograf Edward Lloyd Pierce har skabt cirkusmanegen . Han mener, vi allesammen er lidt inficerede af pengemonstret.

- For eksempel hvis man køber et hus og tænker 'hvor mange penge kan jeg få for det, hvis jeg sælger det igen'. I stedet for bare at tænke på det som et sted, man kan bo. Så kan det blive problematisk, synes jeg. Og det er nogle af de problematikker, stykket handler om, siger Edward Lloyd Pierce.

Men det kan være svært at se alternativet til en verden styret af penge. Også for Youssef Wayne Hvidtfeldt.

- Jeg har ikke kapacitet til at tænke over, hvad man så skulle gøre. For selvom man tæppebomber hele verden og starter på ny, så vil det være det samme, der sker igen. Om vi så skulle handle med kapsler, så tror jeg det ville være det samme, der skete. Om og om igen. Og jeg tror heller ikke, vi tør give slip på den verden, vi kender.

Cirka lig med spiller på Sukkerkogeriet i Odense i perioden 29. september til 22. oktober 2016.

Du kan se indslag om forestillingen øverst i artiklen.

 

Rikke Lylloff giver Youssef Wayne Hvidtfeldt en ekstra klovnehat på for at understrege, hvilken taber han er i forestillingen Cirka lig med. Foto: Morten Albek