I det fynske folks tjeneste

Test for corona: - Vi har stadig ledige tider

Der er godt gang i coronatestcenteret på OUH, efter det mandag blev muligt for alle mellem 18 og 27 at blive testet for både antistof og virus. Men der meldes stadig om ledige tider.

00:51

Det er muligt for alle mellem 18 og 27 år at blive testet for coronavirus. Der er stadig ledige tider, selvom interessen var stor. Video: Ole Holbech. Redigering: Mads Ingemann. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Alle voksne borgere mellem 18 og 27 år har siden mandag kunnet bestille en tid online til at blive testet for coronavirus. Få timer efter hjemmesiden coronaprover.dk lukkede op, sad mere end 25.000 personer i kø.

På Odense Universitetshospital oplever de en øget interesse for test af både coronavirus og antistoffet, og der er godt gang i testteltene.

Læs også Fyn ligger under smittetrykket: Fynboer skal stadig opføre sig fornuftigt

- I starten var der ikke så mange til test, men siden i går er interessen for at blive podet steget, fortæller ledende bioanalytiker på OUH Helle Reimer Sørensen.

Testen foregår i det nyetablerede testcenter ved Højstrup og ikke på hospitalet. De tests, der foretages på OUH er udelukkende af fynboer med symptomer og medarbejdere.

300 skal blive til 700

Mandag var godt 250 fynboer gennem en coronatest, og tirsdag mener de at nå over 300. 

Coronatest

Man kan blive testet for to ting i testcenteret på OUH:

  1. Coronavirusset: Virustesten er en test for, om du lige nu er smittet med ny covid-19.
  2. Antistof: Antistoftesten er en test for, om du har været smittet med covid-19 på et tidligere tidspunkt. 

Se mere på coronaprover.dk.

- Vi ska kunne lave 770 podninger om dagen, og det arbejder vi på at kunne skalere op til. Men lige nu er der stadig ledige tider, siger Helle Reimer Sørensen.

Personalet, der udfører de mange podninger og blodprøver, er rekrutteret fra forskellige afdelinger på OUH, medicinstuderende og sygeplejesker på efterløn eller pension. Indtil videre er der både personale og testudstyr nok, men der skal helst ikke komme for mange flere i de hvide testtelte.

- Vi kan godt komme op på de 770 tests om dagen, for vi har rekrutteret mange, der står i en pulje. Men vi kan ikke komme op og tage flere tusinde, forklarer Helle Reimer Sørenen.

Ingen konsekvenser for OUH

Til start er det altså borgere mellem 18 og 25 år, der kan få lavet en test for corona, men i de kommende dage vil muligheden også udbredes til de øvrige voksne årgange. 

Sker det vil det blive nødvendigt for testcenteret på Odense Universitetshospital at lave ændringer.

Vi ska kunne lave 770 podninger om dagen, og det arbejder vi på at kunne skalere op til. Men lige nu er der stadig ledige tider.

Helle Reimer Sørensen, ledende bioanalytiker, Odense

- Vi kan nok blive nødt til at udvide åbningstiden, så det eventuelt bliver fra 7 til 22. Og så må vi have rotation i medarbejdere, siger Helle Reimer Sørensen.

Som det ser ud nu er der stadig tider nok til fynboer, der gerne vil testes for enten virusset eller antistof, og det har ikke haft en stor betydning for OUH, at testcenteret har fået en større interesse blandt befolkningen.

- Der har selvfølgelig været nogle faglige specialister og underviser, der har brugt mere af sin tid her. Men det har ikke haft konsevenser for driften i laboratoriet, siger testcenterets leder.

Læs også Fynske bioanalytikere tjekker tusinder af coronaprøver: Nu får de hjælp fra staten

Og selvom torsdag er kristi himmelfartsdag, kan man stadig få sin test.

- Man kan sagtens komme ind på helligdage, der er stadig ledige tidspunkter, siger Helle Reimer Sørensen.

Sådan foregår coronatesten

1.Bestil en tid

Log ind med NemID på denne side. Vælg derefter tid og sted for din prøve.

2.Inden du tager afsted

Husk at medbringe dit gule sundhedskort. Hvis du ikke har det gule sundhedskort, skal du medbringe billed-ID (pas, kørekort eller legitimationskort).

Mød op så tæt på den bestilte tid som muligt for at undgå smittespredning.

3.Når du møder op

Når du møder op, skal du følge anvisningerne på prøvestedet

Derefter vil du få taget prøven.

4.Svar på testen

Du kan efterfølgende se dine svar på sundhed.dk eller i MinSundhed-appen.

 

Kilde: Coronaprover.dk