Thomas løb for livet: - Vi har stået med et ben i graven, men har nu en medalje om halsen

Den ene var kortvarigt død for et år siden, men lørdag gennemførte tre hjertepatienter alligevel H.C. Andersens halvmaraton sammen.

Flere tusind løbere tog søndag turen gennem Odenses gader til H.C. Andersens Marathon. Men for tre af de friske fynboer handlede turen om meget mere end en god tid. 

Hjerteholdet, Thomas Riisager, Brian Askjær og Allan Hansen, har nemlig alle tre været alvorligt syge inden for det seneste år, og derfor betød det meget for dem nu at være i stand til at løbe.

- Vi har stået med det ene ben i graven, men har nu en medalje om halsen, siger Thomas Riisager.

quote Jeg gik simpelthen helt i sort. Jeg var så bange

Thomas Riisager, hjerteholdet

For under et år siden kunne ingen af dem løbe bare 100 meter efter at have været igennem henholdsvis en blodprop i hjertet, hjertesvigt, hjertestop og en firedobbelt bypass-operation. 

- Det her er en milepæl, for vi kunne jo ingenting. Det har været en overvindelse bare at træne til at begynde med, men der må man stole på, når fysioterapeuterne og lægerne siger til en, at hjertet godt kan holde, siger Thomas Riisager.

Fra uovervindelig til alvorligt syg

Odenseaneren har altid været aktiv, og han beskriver det som et stort chok, da han pludselig fandt ud af, at han faktisk var rigtig syg.

- Det er det sværeste ved det. Jeg var gennem noget tid blevet langsommere og langsomme, og min løbemakker sagde, at jeg skulle have det undersøgt, siger han.

Thomas Riisager blev undersøgt på sygehuset og kom derfra med beskeden om, at han skulle have en firedobbelt bypass-operation. 

- Jeg gik simpelthen helt i sort. Jeg var så bange. Man tror, man kan det hele, og så er man lige pludselig alvorligt syg, siger han.

Operationen gik heldigvis godt, men bagefter følte den før så aktive odenseaner sig smadret både fysisk og psykisk. 

Fornyet mod på livet

Til den kommunale genoptræning fandt han dog ikke bare to gode venner i Brian Askjær og Allan Hansen, men også et fornyet mod på livet.

Så da genoptræningen i kommunen var slut, fortsatte de selv. Og for tre måneder siden, foreslog Brian Askjær, at de for alvor satte sig selv på prøve med et startnummer til et halvmaraton. 

Det betød meget for Thomas Riisager, at hjerteholdet fik mulighed for at gennemføre løbet sammen.
Det betød meget for Thomas Riisager, at hjerteholdet fik mulighed for at gennemføre løbet sammen.
Foto: Privat

Thomas Riisager var en smule skeptisk til at starte med.

- Vi har jo været der sammen, hvor vi ikke turde give den gas, fordi vi ikke vidste, om hjertet kunne holde til det. Men jeg er meget glad for, at vi gjorde det, siger han med tryk på vi.

- Nu ved jeg godt, at mænd ikke snakker følelser, men at have den løbegruppe har betydet alt.

Løbet er gennemført, men løbeklubben består

Den lille løbeklub af hjertepatienter sluttede dagens halvmaraton, som det hele begyndte sidste år. Side om side.

- Det har været et fantastisk løb, og det var fantastisk at gennemføre sammen. Der er mange, der løber hurtigere end os, men vi synes stadig, vi har vundet, siger en tydeligt glad Thomas Riisager.

Det bliver heller ikke enden på hjerteholdet, forsikrer han.

- Vi skal løbe igen næste år. Og vi har aftalt, at vi mødes og løber igen i næste uge.