I det fynske folks tjeneste

Tidligere kolonihaveformand: Jeg advarede mod de store huse

Haveforeningen Lilletoftens tidligere formand kalder det klynk, når hans tidligere naboer nu føler sig uretfærdigt behandlet

Kaj van Elzelingen ses her på vej ud af sit hus i Lilletoften. Huset brændte ned i 2013.

Haveforeningen Lilletoften i Odense vil ikke acceptere kommunens krav om at bringe deres huse ned på 60 kvadratmeter, og de har derfor hyret advokaten Knud Foldschack. Men det er for de flestes vedkommende rent klynk, lyder det fra haveforeningens tidligere formand Kaj van Elzelingen. Han hæfter sig særligt ved den nuværende formand Rune Leig Jørgensen, som han ifølge eget udsagn personligt flere gange advarede mod at bygge for mange kvadratmeter.

- Rune blev advaret gang på gang, men var ligeglad. Han sagde bare, at det skulle jeg blande mig helt udenom. Jeg sagde, jeg er formand, jeg skal blande mig. Men så kom Rune selv i bestyrelsen, og jeg kunne ikke gøre mere, fortæller Kaj van Elzelingen, der var formand i et år for seks-syv år siden.

Den tidligere formand understreger, at nogle af husene er så gamle, at ejerne godt kan sige henvise til, at de ikke har vidst bedre, men det støder ham, når folk han selv har advaret nu går ud og føler sig uretfærdigt behandlet.

- Nogle af husene har været for store i rigtig mange år, og de kan godt sige, at de har været i god tro, men andre har selv valgt at ignorer alle advarsler, siger Kaj van Elzelingen.

Det er dog noget nyt, at kommunen går efter de overbebyggede grunde, fortæller Kaj van Elzelingen:

- Det er ikke kommunen, der har været ude og advare. Tværtimod har de selv indvilliget i, at folk kunne få folkeregisteradresser derude.

Kaj van Elzelingen boede selv i et hus på 50 kvadratmeter, og han valgte ifølge eget udsagn selv at holde sit hus inden for reglerne – netop for at undgå at ende i den klemme, som mange af beboerne er i nu. Hans hus brændte imidlertid ned på grund af en kortslutning i 2013, og han fraflyttede Lilletoften.

By og Kulturudvalget i Odense står indtil videre fast på, at kolonihaveejere, som har bygget større huse, end reglerne tillader, skal reducere størrelsen, så de overholder reglerne senest ved udgangen af 2017. De vurderer, at omkring 600 havelodder er overbebyggede i mere eller mindre grad.

Lilletoftens advokat Knud Foldschack kommer til Fyn med erfaringer som advokat for blandt andet Ungdomshuset på Jagtvej i København og for christianitterne.

Den nuværende formand Rune Leig Jørgensen har ikke ønsket at medvirke i denne artikel.