I det fynske folks tjeneste

Tidligere psykisk syg vil flyve, men må ikke

25-årige Mads Fabricius fra Odense har drømt om at flyve siden barndommen. Men regler på flyområdet har sat en stopper for den drøm.

Det hele begyndte ellers så godt. I september 2009 investerede Mads Fabricius 50.000 kroner på at tage flycertifikat til hobbyflyvning.

Træningen gik fint, men i juni 2010 måtte han stoppe træningen. For at kunne begynde solotræning skal man have en såkaldt "medical" - med andre ord en medicinsk godkendelse - fra Trafikstyrelsen.

Den godkendelse fik Mads Fabricius ikke. For ti år siden fik han nemlig stillet diagnosen skizofreni. Ifølge Mads Fabricius selv har han ellers været symptomfri de seneste fem år og medicinfri i godt et år. Alligevel kan han stadig ikke få en godkendelse.

Skuffende

- Det er jo noget, jeg har drømt om i årevis, så det var selvfølgelig en kæmpe skuffelse, siger Mads Fabricius.

Trafikstyrelsen har ikke ønsket at kommentere sagen, men de henviser til fælleseuropæiske luftfartslovgivning JAA. I den står der, at hvis man engang har fået stillet diagnosen skizofren, så er det for altid diskvalificerende.

- Jeg mener den regel er i strid med FN's handicapkonvention, siger Knud Kristensen, formand for landsforeningen for sindslidende og deres pårørende SIND.

På mandag skal Mads Fabricius mødes med transportminister Hans Christian Schmidt for at diskutere reglerne.

Se baggrund om sagen på TV 2/FYN onsdag kl. 19.30