Tiltale: 91-årig kvinde seksuelt udnyttet af 42-årig

Ifølge anklageskriftet har en 42-årig mand gentagne gange seksuelt udnyttet en 91-årig dement kvinde på et plejehjem i Odense.

Rettelse
Clock12. nov 2019, kl. 17:02
Det fremgik i en tidligere udgave af denne artikel, at den 42-årige mand var tiltalt for voldtægt. Det er ikke korrekt. Han var tiltalt for at have udnyttet den demente kvindes tilstand til at skaffe sig samleje og oralsex med hende. Det er nu rettet. TV 2/Fyn beklager fejlen.

Mindst tre gange har en en 42-årig mand angiveligt forgrebet sig på en 91-årig svært dement beboer på et kommunalt plejehjem i Odense. 

Det fremgår af anklageskriftet til en straffesag, der skal for retten i Odense tirsdag. 

Ifølge anklageskriftet har manden fra april til juli 2019 ved mindst tre lejligheder udnyttet kvindens demens seksuelt.

Anklagemyndigheden mener blandt andet, manden har seksuelt udnyttet kvinden samt tvunget hende til andet seksuelt forhold end samleje. 

Hendes tilstand beskrives som "mixed dement af svær grad". Det vil ifølge Nationalt videnscenter for demens sige, at hun har symptomer fra flere demenssygdomme. 

Det siger straffeloven

Ifølge TV 2/Fyns oplysninger er den tiltalte mand pårørende til en anden beboer på plejehjemmet. Han har ingen familiær knytning til sit offer. 

Anklagemyndigheden ved Fyns Politi mener, at der er tale om en overtrædelse af straffelovens paragraf 218, der handler om at udnytte en persons sindstilstand. Dertil kommer en overtrædelse af paragraf 225. 

Ældre Sagen: Sagen er chokerende

Hos Ældre Sagen er man chokeret over den mulige forbrydelse fra Odense. 

- Vi synes, det lyder som en dybt tragisk sag for den berørte kvinde. Det burde ikke kunne ske, fortæller Nina Bruun, der er konsulent hos Ældre Sagen med særlig fokus på plejehjem. 

Ifølge konsulenten har Ældre Sagen ikke kendskab til lignende sager. 

- Ansvaret for handlingen ligger selvfølgelig hos gerningsmanden. Desværre kan man nok aldrig gardere sig helt, mener hun. 

Alligevel mener hun, at den alvorlige anklage mod den 42-årige mand taler ind i debatten om normeringer på danske plejehjem. 

- Mange steder er bemandingen presset, siger hun og tilføljer:

- Når en tiltalt i mindst tre tilfælde angiveligt har kunnet udnytte en borger, så peger det på en bemanding, som ikke er tilstrækkelig. 

Søren Windell (K), rådmand for Ældre- og handicapforvaltningen i Odense, ønsker ikke at kommentere sagen, inden retssagen er afsluttet. 

Retssagen begynder klokken 9.30 i Retten i Odense. 

TV 2/Fyn har forsøgt at høre mandens advokat til, hvordan den nu 43-årige mand stiller sig i forhold til tiltalen. Advokaten er ikke vendt tilbage.