Tiltalt i krænkersag tørrede sprængstoffer på radiatoren

Tiltalte i fynsk krænkersag blev opdaget, da hans lejlighed brød i brand. Kemiker tvivler på CJ's forklaring.

Det var ikke et stearinlys, der satte ild til et blafrende gardin. Det var sprængstoffet ETN, som lå til tørre på en radiator ved vinduet, som der gik ild i.

Det siger den tiltalte - kendt som manden i den røde bil - onsdag ved Retten i Odense, hvor retssagen mod ham fortsætter.

Manden er tiltalt for at krænke to småpiger i sin røde bil på Fyn, forsøge at voldtage en kvinde i Odense i efteråret 2012 og for at opbevare sprængstoffer i sin lejlighed.

Det var i forbindelse med en brand i den 41-åriges lejlighed 1. juli 2013, at han via dna ved et tilfælde blev afsløret som krænkeren, og sprængstofferne blev fundet.

Tidligere har den tiltalte CJ fortalt, at branden i lejligheden var forårsaget af, at et stearinlys i vindueskarmen havde sat ild til et blafrende gardin.

Men onsdag er forklaringen en anden:

- Jeg vågner ved, at udlejeren af lejligheden står og råber. Så var der ild i vindueskarmen. Jeg tror, det er noget ETN (sprængstof, red.), som har ligget til tørre på radiatoren, siger den tiltalte.

Analysekemiker Mads Skak Jensen mener dog, at det lyder som en usandsynlig årsag, selvom ETN er et yderst følsomt stof.

Mads Skak Jensen har været med til at undersøge den tiltaltes lejlighed og de sprængstoffer, som blev fundet i den, og onsdag er han til stede i retslokalet for at fortælle om sprængstofferne.

- Vi bliver spurgt, om opvarmning af ETN til 61 grader kan udløse brand. Det finder vi ikke, at den kan. Vi fandt heller ikke ETN i vindueskarmen eller på radiatoren, siger analysekemikeren.

Mads Skak Jensen har ikke kunnet finde en anden årsag til branden i lejligheden.

Den 41-årige fynbo siger onsdag i retten, at han har skaffet sine kemikalier lovligt og købt de fleste i Matas, og at nogle af dem så er blevet ulovlige, efter han havde købt dem.

Ifølge CJ er det hans far og onkel, som har vækket hans interesse for kemi.

- Det har ikke været usædvanligt i min familie at lave et kemiforsøg, når vi mødtes, siger CJ i retten.

- Det kan være svært for dig at forstå, men det er sådan noget, drenge synes er sjovt, siger han henvendt til anklager Lenette Skak.