I det fynske folks tjeneste

Tina får gratis heroin: - Nu skal jeg ikke stjæle længere

Heroinmisbruger mener, at hun har fået styr på sit liv og er holdt op med begå kriminalitet som resultat af en ordning med lægeordineret heroin.

00:29

I et fixerum får Tina udleveret heroin i en sprøjte. Hun tager heroinen, vasker hænder og tager hjem lige bagefter. Sådan har misbrugere som hende været med i en forsøgsordning i Odense, hvor man har givet lægeordineret heroin til 90 misbrugere.

Tina har som resultat heraf fået styr på sit liv, efter hun hver dag er begyndt at komme på Heroinklinikken i Odense, hvor hun kan få gratis heroin.  

Jeg kan købe nyt tøj, hvis jeg vil. Jeg skal ikke gå og stjæle.

Tina

- Når jeg fik penge og skød pengene af meget hurtigt og måtte humple mig igennem resten af måneden, så har jeg nu råd til alt. Jeg kan gå til frisøren. Jeg kan købe nyt tøj, hvis jeg vil. Jeg skal ikke gå og stjæle eller, hvad man ellers kan for at få penge, siger Tina, der ikke ønsker sit efternavn frem i medierne. 

00:46 Luk video

Ingen interesse i at blive skæv

Heroinmisbrugeren, der hørte om ordningen gennem en veninde, forsikrer, at det ikke for hende bare er en billig måde at få sine stoffer på.

- Jeg bruger det til at holde mig rask med. Det vil sige, at jeg ikke får de abstinenser, man får. Det er sådan set det eneste, jeg bruger det til. Jeg er ikke interesseret i at blive skæv. Det gider jeg ikke, forklarer hun.

Når man som misbruger får heroin, er det med til at holde psykiske og fysiske sygdomme væk.

- Man forhindrer simpelthen bare, at man bliver syg, siger Tina, der bruger den lægeordinerede heroin til at holde abstinenser borte – hvis ikke hun får sin heroin, går det galt.

Jeg er ikke interesseret i at blive skæv.

Tina.

- Først og fremmest bliver man bange. Det er også videre ubehageligt, for efterhånden som det tager til, kaster man op, og man får tynd mave. Det er ikke særlig behageligt for at sige det mildt. Ryster og sveder og øvha, fortæller Tina.

Udvidelse af forsøget

Derfor mener Tina, at man burde udvide forsøget. Der er mange misbrugere på venteliste, som ligesom hende venter på at komme ud af det kriminelle miljø.

- Det ville være en god ting, for de, der sidder og venter, er stadigvæk på det illegale marked og skal hente deres stoffer. Det er altså en risikabel ting. Det er rigtig farligt, forklarer Tina.

- Hvis man ikke har nogen penge til sine stoffer, og man er syg, og man skal have sine stoffer, må man jo stjæle. Andre muligheder har man egentlig ikke, fortsætter hun. 

Læs også Udvalg: Lægeordineret heroin skal bekæmpe Black Army

I dag bor Tina i en lejlighed med sin hund, og hun håber også, at en kæreste en dag flytter ind. Når hun er fysisk og psykisk klar, vil hun igen forsøge behandling og begynde at trappe ned på sit heroinmisbrug. Indtil da vil hun fortsætte med lægeordineret heroin.

Beskæftigelses- og Socialudvalget i Odense Kommune vil rette henvendelse til socialminister Mai Mercado (K) om at få udvidet den nuværende ordning med 15-20 pladser. 

Behandling med heroin

For at blive behandlet med heroin skal misbrugerne flere gange forgæves have forsøgt at blive stoffri.
Misbrugere begår mindre kriminalitet og har en større livskvalitet, når de får lægeordineret heroin. 
  • Der er cirka 10.000 heroinmisbrugere i Danmark. Mellem 900 og 1.200 vurderes at være hårdt belastede. Det er dem, ordningen henvender sig til.
  • For at komme i betragtning skal misbrugerne have flere forgæves forsøg på afvænning bag sig.
  • Heroinen er fremstillet i Schweiz og opbevares i Danmark under store sikkerhedsforanstaltninger.
  • Omkring 220 misbrugere er i behandling på fem klinikker i København, Aarhus, Odense og Esbjerg.
  • Misbrugerne indtager heroinen under overvågning af sundhedsfagligt personale. De fleste kommer to gange dagligt, hver dag.
  • En evaluering viser, at misbrugere, som har været i ordningen i mindst et år, begår mindre kriminalitet, har en større livskvalitet og lever længere end misbrugere i en kontrolgruppe.
Kilder: Behandlingscenter Kabs, Kora, Ritzau