I det fynske folks tjeneste

Tjekkede ikke e-boks: Enlig mor mister formue

Anya Pedersen fra Odense mister 8.000 kroner om måneden, fordi hun ikke opdagede et vigtigt dokument i sin e-boks. Nu aner hun ikke hvordan hun skal betale sine regninger.

02:26

1 af 2

Anya Pedersen er enlig mor til en seks-årig datter og får derfor forhøjet børnetilskud og SU. Tidligere har hun hvert år fået et brev med posten, hvor hun har skulle bekræfte, at hun ikke lever sammen med en partner, der bidrager til hjemmets indtægt.

Men fra i år har Udbetaling Danmark overtaget udbetalingerne og de har sendt hende den årlige erklæring om, at hun fortsat er enlig via e-boks.

- Jeg opdagede først at noget var galt, da der manglede penge ved udbetalingen sidst i juli, fortæller Anya Pedersen, der er studerende.

Sammenlagt løber hendes ekstra udbetalinger som enlig op i omkring 8.000 kroner om måneden, og det er penge hun ikke kan undvære.

- Jeg aner ikke hvordan jeg skal betale mine regninger og købe mad til min datter, siger Anya Pedersen.

Har ikke brugt e-boks i fem år

Ifølge Udbetaling Danmark er der ikke noget usædvanligt i, at erklæringerne nu kommer digitalt.

- Alle, der har tilmeldt sig en e-boks eller en digital postkasse, får post fra os via den, siger Carsten Bodal, der vicedirektør i Udbetaling Danmark.

Anya Pedersen oprettede en e-boks tilbage i 2008, men siden har hun ikke brugt den.

- Jeg fik den gang noget fra min bank, men det er ikke noget jeg har brugt, og jeg har derfor hverken set varsler eller blanketter fra Udbetaling Danmark, siger hun.

For sent med klage

Da pengene manglede på kontoen kontaktede hun Udbetaling Danmark. Her fik hun besked på at klagefristen var overskredet, da hun modtog erklæringen 6. juni. Anya Pedersen opdagede først at noget var galt 29. juli.

- De sagde, at den eneste mulighed var, at jeg klagede til Ankestyrelsen og det har jeg så gjort. Men jeg ved ikke hvornår sagen bliver afgjort, og jeg aner ikke hvordan jeg skal skaffe penge ind til da, siger Anya Pedersen.

I Udbetaling Danmark vil de ikke forholde sig til den konkrete sag, men vicedirektøren mener, at alle regler er overholdt.

- Når man har en e-boks og har indvilliget i at modtage al information fra det offentlige den vej, så er det naturligt, at vi bruger den mulighed, siger Carsten Bodal.

Ifølge Udbetaling Danmark kan Anya Pedersen altid digitalt erklære sig som enlig forsørger, og hun vil så få udbetalt de forhøjede ydelser fra næste kvartal.

Anya Pedersen er langt fra den eneste, der har mistet sit ekstra tilskud som enlig forsøger. Ankestyrelsen har fået 200 klager og i følge e-boks er 60.000 studerende ikke opmærksom på at deres dokumenter fra Statens Uddannelsesstøtte kommer digitalt.