To nye rådmænd i Odense: Bred aftale sikrer Peter Rahbæk Juel borgmesterposten

Odenses nuværende borgmester, Peter Rahbæk Juel, sikrer sig fire år mere på borgmesterposten i Odense. Venstre står som eneste parti i byrådet uden for den brede konstitueringsaftale. Nye rådmandsposter på vej.

Socialdemokratiet fastholder sin borgmesterpost i Odense. Det betyder, at Peter Rahbæk Juel kan fortsætte som borgmester i den kommende byrådsperiode.

Aftalen blev præsenteret tidlig onsdag morgen af partierne bag den indgået konstitueringsaftale.

- Vi har indgået en historisk bred konstitueringsaftale mellem alle partier på nær Venstre. Det sikrer, at det, der tidligere har været konfliktfyldt blokpolitik i Odense, tager vi et skridt væk fra, og sender et meget stærkt signal til vores by, borgere og kommune om, at det er et samarbejdende byråd, der træder i kraft ved årsskiftet, siger den genvalgte borgmester. 

Aftalen er baseret på mandaterne fra Socialdemokratiet, SF, Konservative, Radikale Venstre, Enhedslisten og Nye Borgerlige. 

Dermed står Venstre altså uden for aftalen. 

Christoffer Lilleholt (V) står derfor til at miste sin nuværende rådmandspost, på trods af at partiet formåede af fastholde sine seks mandater. 

Konstitueringen sker efter en tilbagegang for Socialdemokratiet, som mistede tre af sine mandater. Partiet har dermed ti mandater i Odense Byråd.

Fordeling af posterne:

Nye forvaltninger

Samtidig oprettes der to nye rådmandsposter - en som miljørådmand og sundhedsrådmand.

Ifølge aftalen bliver ny by- og kulturrådmand Søren Windell fra Konservative, mens Susanne Crawley fastholder posten som børn- og ungerådmand. 

Christoffer Lilleholt bliver social- og beskæftigelsesrådmand, mens der endnu ikke er sat navne på de resterende poster. 

Susanne Crawley (R), Brian Dybro (SF), Søren Windell (K), Christoffer Lilleholt (V) og Peter Rahbæk Juel (S) observerer stemmeoptællingen i Marienlystcentret i Odense.
Susanne Crawley (R), Brian Dybro (SF), Søren Windell (K), Christoffer Lilleholt (V) og Peter Rahbæk Juel (S) observerer stemmeoptællingen i Marienlystcentret i Odense.
Foto: Ole Holbech

De Konservative får posten som sundhedsrådmand. Den går til Tommy Hummelmose.

Brian Dybro bliver Ældre- og handicaprådmand, mens en socialdemokrat bliver miljørådmand.

Socialdemokratiet vil først efter et gruppemøde klokken 16 sætte navn på, hvem der bliver miljørådmand. 

De to nye rådmandsposter betyder, at styrelsesvedtægten for Odense Kommune skal ændres, så der kan oprettes en sundhedsforvaltning og en miljøforvaltning. Det kan først formelt blive godkendt til sommer. Indtil da vil de to nye rådmandsposter være midlertidige. 

Valgresultatet i Odense: 

PartiMandater+ /-
Socialdemokratiet10-3
Det Konservative Folkeparti6+3
Venstre60
SF2+1
Radikale Venstre2+1
Enhedslisten20
Nye Borgerlige1+1
Dansk Folkeparti0-2
Liberaterne00
Liberal Alliance00
Veganerpartiet00
Kristendemokraterne00
Alternativet0-1
Et Bedre Odense00
Frihedslisten00
De LokalNationale00
Lokallisten Nyt Odense00
Andre Partier00