I det fynske folks tjeneste

Tommelise har fået en kønsskifteoperation

Kønsrollerne i de gamle eventyr vendes på hovedet ved dette års HCA Festivals med højtlæsning for børn.

00:39

Under HCA Festivals læser Dansk Kvindesamfund højt af den odenseanske digters kendte eventyr.  Men det bliver med et lille tvist. 

Tommelise har fået en kønsskifteoperation, og Klods Karla er den nye klovn i byen, der slås med sine to lærde søstre om prinsen og det halve kongerige. 

- Det, der er kimen i det, er, at børn fra de er helt små, bliver påvirket meget i forhold til,  hvad der er rigtigt for en pige at gøre og en dreng at gøre. Drengene skal være seje og stærke. Pigerne er lidt kry, forsigtige og skal helst passes på, siger forkvinde i Dansk Kvindesamfunds Odense Kreds, Ea Høg Utoft. 

Disse stereotype roller findes i de fleste eventyr. Det er de stærke mænd, som skal ud og erobre kongeriget, hvor de kvindelige karakterer oftest er portrætteret som passive eksistenser, der skal reddes eller fries til. 

- Figuren Tommelise er enormt passiv og græder meget. Det er den stereotype måde at fremstille en lille pige på. Det bliver noget helt andet, når det er en dreng, som gør det, siger Ea Høg Utoft. 

Indgroede kønsroller 

Ea Høg Utoft håber, at de kan ruske lidt op i børnenes forestillinger om køn med højtlæsningen, så det bliver okay for pigerne at være initiativrige og rapkæftede, og ligeledes skal drengene også have plads til at vise følelser og være forsigtige. 

- Ved at pille ved kønnene og drille lidt på den her måde, så åbner det op for en bredere forståelse. Vi vil gerne prøve at lære børnene, at der er mennesker, som ikke passer ind i de kategorier, og dem skal der også være plads til, siger Ea Høg Utoft.

Hun er bevidst om, hvordan mange mennesker opfatter kønsneutraliteten. 

- Det er jo kontroversielt. Vi er inde og pille ved folks selvopfattelse og følelse af identitet. Kønsidentiten er den første, vi får i vores liv. For nogle er det provokerende, at vi går ind og siger, at verden ikke er, som de troede, den var. Vi vil ikke ændre folk, men derimod give plads til folk, der ikke passer ind i de her roller.

Dansk Kvindesamfund har læst op på flere odenseanske biblioteker hen over sommeren. Eftersom det har været en succes, så forsætter de til HCA Festivals. Hvis du og dit barn vil ind og høre de nyfortolkede eventyr, kan du læse mere om begivenheden her.

Louise Bro Davidsen fra Dansk Kvindesamfund vil gerne gøre op med de kønsstereotype ideer, der er i samfundet. 

 

00:35 Luk video