I det fynske folks tjeneste

Tommy Kenter spår fynsk film Oscar-nominering

I dag havde kortfilmen 'Sé, hvilken klovn' premiere i Café Biografen, og hovedrolleindehaveren spår filmen og manden bag en stor fremtid.

00:19

Selvom instruktøren ikke kunne tilbyde Tommy Kenter betaling for filmen, var Tommy Kenter ikke et sekund i tvivl om, at han skulle være med. Fotograf billede: André Staal. Fotograf optagelse: Peter Clowes

Da rulleteksterne ruller over skærmen, bliver der snøftet overalt i sal 1 i Cafe Biografen i Odense.

Søndag eftermiddag havde kortfilmen "Sé, hvilken klovn" premiere. En film som instruktør og manuskriptforfatter Jacob Pilgaard fra Odense har arbejdet på det seneste år. Filmen er indspillet på et nedlagt sygehus i Ringe. 

  Foto: André Staal

Hovedrollen som hospitalsklovenen Elias har Tommy Kenter, og han har meget høje tanker om filmen og instruktøren. 

- Jeg spår ham en stor fremtid. Jeg kan slet ikke forestille mig andet, end den her må ryge over til Oscar-nomineringen. Jeg siger ikke, at han vinder, men han skal da være med i kapløbet, det er han fuldstændig berettiget til, siger Tommy Kenter. 

Det er en meget gribende film, så det er dejligt at være fynbo i dag. 

Bo Damgaard, Administrerende direktør, FilmFyn

”Sé, hvilken klovn” udspiller sig på en børneafdeling, hvor man følger hospitalsklovnen Elias. Sidste dag på arbejdspladsen bliver han bedt om at gøre noget for et terminalt barn, der har lukket sig inde bag sin sygdom. Mødet med barnet åbner op for Elias' dystre fortid og giver ham mulighed for at sone de store fejl, som gør at han arbejder som klovn.

01:23 Luk video

Udover Tommy Kenter spiller også Katrine Greis-Rosenthal, som har været med i Broen og Fasandræberne, og Rudi Køhnke, der har været med i Fidibus, med i filmen. Hver og en har arbejdet gratis, og derfor har det været muligt at producere filmen for 65.000 kroner i stedet for 1 million kroner, som den ellers ville have kostet, hvis alle skulle aflønnes. 

Hvorvidt den når Oscar-uddelingen er ikke til at vide, men indtil videre er den Robert shortlistet, hvilket vil sige, at den sammen med ni andre kortfilm kæmper om at blive blandt de fem nominerede til Robert Prisen 2018 for Årets Kortfilm. Derudover har den vundet prisen for bedste skuespiller (Tommy Kenter) og bedste instruktør på Feel The Reel International Filmfestival.  

Læs også FilmFyn: Filmselskaber skal spytte mere i kassen på Fyn

Ny instruktør brænder for Fyn 

Jacob Pilgaard er godt nok fra Vejle, men han blev færdig på den fynske filmskole, 18Frames, i 2015, og her har kærligheden for Fyn blomstret. Han har valgt at placere sit produktionsselskab i Odense, og det ligger ham meget på sinde at gøre en aktiv indsats for at styrke filmmiljøet på Fyn. 

  Foto: André Staal

- Jeg tror på, at der er nogen, der skal blive på Fyn og gøre en indsats. Det er klart, hvis alle fynske filmtalenter flytter til København, så når vi aldrig til det punkt, hvor der er et miljø, forklarer Jacob Pilgaard og tilføjer: 

- Jeg har et mål om at lave fynske spillefilm lavet primært med fynske talenter, fynske filmarbejdere og lavet noget, der foregår på Fyn. 

01:56 Luk video

Og det er noget den administrerende direktør hos FilmFyn, Bo Damgaard, sætter pris på.

- Vi forsøger, at gøre mulighederne på Fyn store. Det er hele grundideen med det, så vi er et alternativ og får nogle andre historier, end dem man nu fortæller, hvis man etablerer sig i København. Jacob (Pilgaard red.) er et godt eksempel på, at det forhåbentlig er ved at lykkes. 

Bo Damgaard var også med under filmvisningen, og han giver den unge filminstruktør et godt skudsmål med sig på vejen. 

- Han insiterer på at blive på Fyn og han gør det fantastisk. 'Sé, hvilken klovn' er jo et strålende eksempel på, at man for få midler godt kan lave et stort drama. Jeg synes, at det er en meget gribende film, så det er dejligt at være fynbo i dag. 

Læs også FilmFyn investerer: Ny komedie skal optages på Fyn