I det fynske folks tjeneste

Tre skattemillioner i kassen på seks uger

To medarbejdere i Odense Kommune har på bare seks uger skaffet kommunekassen i Odense en ekstra skatteindtægt på over tre millioner kroner. Lønudgiften for Odense har været under 100.000 kroner.

00:46

Odense Kommune har afset  to skattemedarbejdere til en ekstraordinær indsats, fordi statens eget inddrivelsessystem EFI blev suspenderet i oktober sidste år. Systemet blev stoppet, fordi EFI blandt andet inddrog skattepenge ulovligt. Men for Odense har suspenderingen af EFI betydet et tab i skatteindtæger på 1,9 millioner kroner om måneden. 

Derfor besluttede kommunen i januar at erstatte SKATs inddrivelsessystem med to medarbejdere, og det har givet pote.

- Vi har foreløbig fået indbetalinger for 2,7 millioner kroner og vi har lavet aftaler for yderligere 700.000 kroner, siger Line Blyn, der er teamansvarlig for ejendomsskat og opkrævning hos Odense Kommune. 

De to medarbejdere har kontaktet skyldnere telefonisk og fokus har især været på inddrivelse af restancer for ejendomsskatter i 2015, men også manglende betaling for daginstitutioner eller musikskoler har været på dagsordenen. 

- Vi er blevet mødt af meget positive borgere. Nogle er måske lidt flove, men de er glade for at vi kontakter dem, så de kan få deres gæld ud af verden, fortæller Line Blyn. 

00:44

- Han var flov, men glad fordi vi ringede

Luk video

Lønudgiften for inddrivelsesaktionen har været omkring 100.000 kroner for seks ugers arbejde, så kommunen har haft en betydeligt overskud.

- Der er gæld på ejendomsskatten i 2015 for 5,6 millioner kroner, og jeg håber, at vi kan nå at få de fire millioner kroner ind inden projektet slutter, siger Line Blyn.

Borgmester Anker Boye er glad for løsningen, fordi det er en win-win både for kommunen og for borgerne, som slipper for at skulle turen igennem med SKAT.

- SKAT kan ikke finde ud af det. Og de skylder i forvejen 78 millioner kroner til Odense Kommune, så vi har rigeligt til gode derovre. De kan simpelthen ikke finde ud af at drive dem ind. Og så oplever vi faktisk, at borgerne bliver glade for, at vi hjælper dem med at betale deres gæld samtidig med, at vi hjælper med at sikre, at de ikke kommer i den situation igen.

04:34

Anker Boye fortæller, at Odense Kommune er mere effektive en SKAT.

Luk video