Trods høj smitte: Indlæggelsestallene er faldende på OUH

Indlæggelsestallene på OUH er faldende, og det betyder at færre er hårdt ramt af corona. Ifølge ledende overlæge på OUH skyldes det især, at mange sårbare er beskyttet af restriktionerne.

Mandag er 38 indlagte med covid-19 på Odense Universitetshospital. 

Af dem er cirka halvdelen indlagt primært med corona. 

- Den tendens, vi har set over den seneste uge, viser færre indlagte, der er syge af corona, men flere indlagte med noget andet. Det betyder altså ikke, at covid ikke kan være en medvirkende årsag til deres indlæggelse, men de kræver ikke en egentlig covid-behandling, fortæller Anne Øvrehus, der er ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på OUH.

Med andre ord betyder det altså, at selvom smitten er høj, så er få hårdt ramt af corona.

Til sammenligning var der i uge to sidste år 486 smittede på fyn og 24 nye indlæggelser på OUH med alvorlig covid-19, mens der i uge to i år er 10.389 smittede og syv nye indlagte på coronaafsnittene. 

- Det er nogen ret voldsomme forskelle, og det viser både, hvad vacciner og et skift i variant kan gøre, siger Anne Øvrehus.

Relativt fornuftige tal

Ifølge den ledende overlæge ser indlæggelsestallene blandt andet sådan ud, fordi vi nu er kommet hen over julen, og det betyder, at mange ældre og sårbare, der er i risiko for at blive hårdt ramt af smitten, nemmere kan være forsigtige.

DatoIndlagte på OUHIndlagte på intensiv på OUH
10.0148Under 5
11.01415
12.01436
13.01386
14.01405
15.0129Under 5
16.0130Under 5
17.0138Under 5

Selvom tallene ser stabile ud, og at det ifølge Anne Øvrehus også "ser relativt fornuftigt ud", så er den ledende overlæge alligevel bekymret for konsekvenserne, hvis restriktionerne ophæves helt. 

- Hvis man åbner samfundet mere op med det smittetal vi har nu, så vil det hurtigt gå den anden vej, siger Anne Øvrehus. 

Hun håber derfor, at man opretholder nogen restriktioner til længere ind i foråret, så smitten holder sig på et lavt niveau hos særligt de ældre og sårbare, der er i øjeblikket er beskyttet af restriktionerne.

Faldet vil forsætte

I øjeblikket er smitten i høj grad båret af børn og unge, og det er også noget, der bekymrer Anne Øvrehus. 

Der skal nemlig være personale til at tage sig af de indlagte på hospitalet, og de ansatte med børn har i øjeblikket stor risiko for at pådrage sig smitten, og dermed kan de komme til at smitte patienterne. 

Hvis Anne Øvrehus skal kigge i spåkuglen, så er hun dog optimistisk omkring indlæggelsestallene.

- Medmindre der sker et eller andet med varianterne, så fortsætter det nok, som det er, med et stille og roligt fald.

- Det er stadig en god ide at lade sig vaccinere og passe på hinanden - man kan ikke altid se på folk, om de er sårbare. Vis hensyn i det offentlige rum og respekter, at nogen ikke vil smittes, lyder opfordringen fra den ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling på OUH.