I det fynske folks tjeneste

Trods milliardregning: Politikerne skærer yderligere på veje og bygninger

Selvom der ligger en regning på 2,2 milliarder kroner, fjerner Odenses politikere yderligere millioner, som kunne bruges på vedligehold af skoler, daginstitutioner og veje.

00:32

1.200.000.000 kroner til forfaldne fortove og veje. 

Læs også Forfaldne fortove i Odense: - Jeg faldt og smadrede mit knæ

1.000.000.000 kroner til nedslidte skoler, daginstitutioner og andre kommunale bygninger.

Det er den regning der ligger og venter Odense Kommunes borgere, hvis der ikke bliver afsat flere penge til vedligeholdelse af kommunens veje og bygninger.

Det til trods har politikerne i Odense nikket ja til at fjerne en pulje til anlæg og éngangsinvesteringer på 100 millioner kroner fordelt på 50 millioner kroner på drift i 2018 og 50 millioner kroner på anlæg i 2019. Yderligere 40 millioner kroner er flyttet fra anlægsreserven over i kommunekassen.

En regnefejl på udgifterne til blandt andet førtidspension betød, at kommunen pludselig manglede op mod 136 millioner kroner om året, og det hul er altså blandt andet blevet lukket med midler til anlæg. Det besluttede et enigt økonomiudvalg i sidste uge.

Buch: Der er ingen stemmer i vejene og bygninger 

Onsdag aften skal de forskellige politiske partier fremlægge deres visioner for de kommende år, når der er førstebehandling af budgettet for 2018. Men trods udsigt til en milliardregning, forventer TV 2/Fyns politiske kommentator, Jesper Buch, ikke, at der er penge på vej til det trængte område. 

- Vi er i et valgår, og der er ingen tvivl om, at partierne vil vise, at de er klar til at prioritere kernevelfærd, som vi kender. De går til valg på flere penge til lærere, pædagoger og hjemmehjælpere - ikke anlæg. Der er ikke stemmer i vedligeholdelse af veje og bygninger, og det ved politikerne, siger Jesper Buch. 

291 kilometer dårligt fortov - og efterslæbet vokser 

Det er ellers ikke fordi, der mangler udfordringer på kommunens anlægsbudget. I foråret lavede By- og Kulturforvaltningen en status på kommunens veje og bygninger, og bare på veje og fortove mangler der 74 millioner kroner årligt for at fastholde vejene og fortovenes nuværende stand. 

Læs også Millionregning på vej: Forfaldne fortove og nedslidte veje

På bare tre år er omfanget af dårligt vedligeholdte fortove steget fra 76 kilometer til 291 kilometer. Dermed betegnes over en tredjedel af kommunens fortove nu som dårligt vedligeholdt.

Kommunens embedsmænd skar det ud i pap; "Årsagen er, at driftsbudgettet selv med bidrag fra anlægsmidler, ikke kan nå niveauet for at fastholde tilstanden" stod der i papirerne til politikerne. "... Resultatet af at udskyde vedligeholdet er blandt andet synligt ved en accellererende skadesudvikling på kommunens fortove."

Kort fortalt: Regningen vokser og vokser, for hvert år der ikke er penge nok til at vedligeholde vejene. Og med de penge der lige nu er afsat, vil regningen vokse til 1,2 milliarder kroner over de næste ti år.  

Forfaldne bygninger kan gå ud over velfærden 

Billedet er akkurat det samme for kommunens mange bygninger. 

For bare at bevare bygningerne i deres nuværende tilstand kræver det et årligt budget på 190 millioner kroner, men det aktuelle budget udgør kun 114 millioner kroner pr. år. Forskellen mellem budget og behov er altså på 76 millioner kroner årligt, og efterslæbet i kommunens ejendomme vil hvert år stige med dette beløb.

Læs også Odense mangler en milliard til vedligehold af sine bygninger

Hvis kommunens ejendommene fortsat bliver slidt, og budgettet fortsat er for lille, vil det på længere sigt få negative konsekvenser for velfærdsservicen i kommunens institutioner, eksempelvis på skoler og daginstitutioner. Det er medlemmer og kommunens by- og kulturudvalg blevet forelagt i juni måned.

TV 2/Fyn indhenter onsdag kommentarer fra politikerne i Odense Kommune, og er med direkte i 19.30-udsendelsen fra Flakhaven.