Tysk lettelse over aflyst SDU-konference

Mens man på Syddansk Universitet ærgrer sig over at måtte droppe konference med tidligere Stasi-officerer i Berlin, hilser tyskere aflysningen velkommen.

 - Vores protest har virket!
 
Det var reaktionen fra Museet ved Checkpoint Charlie - den hedengangne Berlinmurs mest berømte grænseovergang.

Den kom efter at Syddansk Universitets Center for Koldkrigsstudier så sig nødsaget til at aflyse en omstridt konference med tidligere Stasi-officerer, eksspioner og historikere i den tyske hovedstad næste weekend, skriver Ritzau.
 
Efter flere ugers højlydte tyske protester fik konferencecentret Harnack-Haus sent fredag kolde fødder og opsagde lejeaftalen uden varsel.

Den officielle begrundelse: Nu da eksperter fra det officielle Stasi-arkiv havde meldt afbud til konferencen, tippede det oprindeligt afbalancerede arrangement.

Må ikke opleve at de bliver legitimeret

De tyske museumsfolk har ikke noget imod at man taler med de tidligere Stasi-folk, men det må ikke finde sted offentligt, hvor de føler, at de bliver legitimeret.

De opfordrer de danske arrangører til drastisk at overveje et ændret program, hvis konferencen skal afholdes på et senere tidspunkt.

Ledelsen på SDU i Odense har tænkt sig at gennemføre konferencen på et senere. Lørdag nævnte rektor Jens Oddershede bla. muligheden for at afholde arrangementet i Danmark.