I det fynske folks tjeneste

Uafhentede bøger skal koste bøder

Det er med til at dræne bibliotekerne for ressourcer, at borgere i massivt omfang undlader at afhente de bøger og materialer, de ellers har bestilt på biblioteket.

Problemet er nu så stort, at bibliotekerne i landets tre største byer, København, Aarhus og Odense, vil have adgang til at straffe de uafhentede reserveringer med et nyt gebyr. Det skriver netavisen Altinget.

- Det er måske et lidt drastisk skridt, men vi bruger mange ressourcer på noget, vi egentlig ikke burde bruge tid og kræfter på. Det vil være rigtig rart for os, hvis vi kan få ændret folks adfærd, så de husker at afbestille det, de ikke skal bruge, siger chefen for Hovedbiblioteket i København, Jakob Heide Petersen, til Altinget.

Initiativet er inspireret af de såkaldte pjækkebøder, som blandt andre Region Midtjylland har taget i brug på sygehusområdet, når folk bliver væk fra undersøgelser uden at melde afbud.

Alene i København havde bibliotekerne sidste år over 300.000 reserveringer på bøger og andre biblioteksmaterialer, som aldrig blev hentet. Det svarer til cirka ti procent af de københavnske bibliotekers samlede udlån.

- Det ville da være rart, at folk lige gik ind og afbestilte, i stedet for at vi skal hente en bog i Herning og køre den tilbage igen, siger Jakob Heide Petersen, der forestiller sig et beskedent gebyr på for eksempel 15 kroner.

Kulturstyrelsen har tidligere vurderet, at det vil kræve en lovændring at indføre det nye gebyr for uafhentede reserveringer.

Derfor har København, Aarhus og Odense kommuner nu allieret sig i et netværk, hvor de sammen vil søge om lov til at iværksætte gebyret som et led i regeringens aftale med KL om frikommuneforsøg, hvor udvalgte kommuner kan få "vidtgående muligheder for at afprøve nye måder at varetage de kommunale opgaver på."