Uddannelser afviser partier: - Det er farligt for demokratiet

Flere odenseanske ungdomspartier bliver afvist af ungdomsuddannelserne. Det går ud over demokratiet og samfundsinteressen mener ungdompolitikerne.

Foran Odense Katedralskole står Socialistisk Ungdomsfront Odense. Mathilda Printzlau-Paulsen og hendes fire andre partifæller er mødt op for at dele flyers ud til gymnasiets elever. Og ikke mindst for at få en lille politisk snak, inden klokken ringer ind til undervisning. 

- Vi tager ud for at snakke med nogle mennesker og informere dem om, at vi eksisterer som organisation, så de har mulighed for at besøge os, fortæller Mathilda Printzlau-Paulsen, der er medlem af Socialistisk Ungdomsfront (SUF) i Odense.

Egentlig ville SUF gerne have været inde på Odense Katedralskole, men de blev afvist. I forbindelse med ungdomsuddannelsernes start efter sommerferien har SUF nemlig planlagt en 'skolestartskampagne'. En kampagne, hvor de har sprugt fynske ungdomsuddannelser om lov til at komme forbi skolen og dele flyers ud og fortælle om deres politik. Under halvdelen af skolerne har givet ubetinget lov til at komme forbi. Resten har enten afvist eller sat krav om, at de ikke må dele materiale ud. 

Det ærger Mathilda Printzlau-Paulsen, at skolerne ikke vil lukke de ungdomspolitiske partier ind. 

Mathilda Printzlau-Paulsen
Mathilda Printzlau-Paulsen
Foto: Pernille Gram

- Det virker som om de (uddannelserne, red.) ikke har tillid til os, og at vi ikke kan finde ud af at rydde op efter os selv. Det virker meget underligt for mig, at vi ikke må komme ud på skolerne til hverdag, siger Mathilda Printzlau-Paulsen.

SUF er langt fra de eneste, som bliver afvist af uddannelserne, når de gerne vil dele flyers ud. Liberal Alliances Ungdom i Odense møder samme modstand.

- Et eller andet sted føler jeg, at ungdomsuddannelserne svigter deres ansvar. Som offentlig institution og det sted, hvor unge bruger størstedelen af sin tid, har de et ansvar for at inddrage ungdommen i demokratiet, forklarer Christoffer Munk, formand for Liberal Alliances Ungdom i Odense. 

Da SUF ikke måtte komme ind på Odense Katedralskole, delte ungdomspartiet medlemmer flyers ud ude foran skolen.
Da SUF ikke måtte komme ind på Odense Katedralskole, delte ungdomspartiet medlemmer flyers ud ude foran skolen.
Foto: Pernille Gram

Samarbejde om gode adgangsforhold
I 2013 lavede Undervisningsministeriet, Danske Erhvervsskoler, Danske Gymnasier og Dansk Ungdoms Fællesråd et kodeks. Et kodeks, som skulle sikre samfundsengagerende ungdomsorganisationer adgang på ungdomsuddannelser.

I kodekset står blandt andet:

"For at sikre en åben politisk og mangfoldig debat på uddannelsesinstitutionerne er det derfor vigtigt, at ungdomsorganisationerne har gode adgangsvilkår til uddannelsesstederne" og "Ungdomsorganisationerne bør have mulighed for at mødes med elever og studerende inde på uddannelsesstedet i løbet af skoledagen, og uddannelsesinstitutionen bør stille lokale eller sted til rådighed."

Kasper Sand Kjær er formand for Dansk Ungdoms Fællesråd, og han mener, at uddannelserne misforstår deres opgave, når ungdomspartierne bliver afvist med begrundeler som "et ønske om neutralitet" eller "en stram reklamepolitik."

- Ungdomspartierne kan være en vej til at demokratisere og engagere ungdommen i samfundet og i politik, og det har vi i den grad brug for, siger han.

Ny tværpolitisk forening
Radikal Ungdom, Danmarks Socialdemokratiske Ungdom og Liberal Alliances Ungdom i Odense har netop i juli 2017 stiftet en ny forening. Tværpolitisk Ungdom hedder den, og planen er, at samtlige ungdomspartier i Odense bliver medlem af foreningen. Foreningen skal styrke samarbejdet mellem ungdomspartierne, men også gøre det nemmere for partierne at få adgang til uddannelserne. Håbet er, at skolerne vil sige ja, når alle politiske ideologier er repræsenteret.

- Man må også bare indse realiteterne og konstatere, at vi ikke kommer ud alene. Det er for at give muligheden for at komme ud på skolerne, når de siger, det er alt eller intet. Det kan være nemmere, hvis man kommer som en decideret tværpolitisk forening, udtaler Christoffer Munk. 

Oversigt

    Oversigt