I det fynske folks tjeneste

Udenlandsk arbejdskraft: Husk ægtefællen også skal i arbejde

Ifølge tal fra Syddansk Vækstforum kommer otte ud af ti medfølgende partnere i beskæftigelse. En af dem er franske Audrey Icher, som designer sølvsmykker.

00:12

Franske Audrey Icher har bosat sig i Odense sammen med sin mand, der arbejder på en toårig kontrakt for SDU. Selv håber hun at få succes som smykkedesigner med egen webside. Foto: Flemming Ellegaard

Lejligheden ligger i Nørregade. Men med Audreys udtale kan man forveksle det med Nedergade.

Hun har været i Danmark i otte måneder og fulgte med, da hendes mand fik job på SDU.

Læs også Køledisken er et mysterium for Audrey: Nu får udlændinge hjælp til at købe ind

Det kniber stadig med de særlige danske vokaler.

- At flytte til Danmark var en vidunderlig mulighed for at starte, hvad jeg virkelig gerne vil med mit liv, nemlig at arbejde med smykkedesign, fortæller hun.

At flytte til Danmark var en vidunderlig mulighed for at starte, hvad jeg virkelig gerne vil med mit liv

Audrey Icher, smykkedesigner

Oppe under de skrå vægge finder hun tænger og sølvtråd frem.

Mens hendes mand arbejder på SDU som forsker i økonomi, har den 33-årige franskmand selv startet en webbutik med smykker af eget design. Nu håber hun at få opfyldt sin drøm, og at det bliver en god forretning.

TV 2/Fyn undersøger: Udenlandsk arbejdskraft

  • Stadigt flere fynske virksomheder får deres nye ansatte fra udlandet
  • Antallet af udenlandske statsborgere, der arbejder på Fyn, er næsten fordoblet på otte år
  • De er poulære hos arbejdsgiverne, men kunne stillingerne ikke være besat af dansk arbejdskraft?
  • Virksomhederne mangler kvalificeret arbejdskraft, men hvor skal den komme fra?

Tager springet i Danmark

- Jeg er en meget kreativ person, og det her er en gammel drøm, som jeg håber at få opfyldt, siger hun.

Flere og flere medfølgende partnere kommer i beskæftigelse i Syddanmark. De seneste tre år er ca. 80 procent af de danskere og internationale, der følger med deres partner til landsdelen, kommet i beskæftigelse.

Til sammenligning er landsgennemsnittet for internationale beskæftigede 41 procent. Og netop det at familien trives, er afgørende for om familien bliver på den lange bane.

Bidrager til væksten

Gennem projektet Work-life-stay Southern Denmark og Destination Talents har man målrettet sat ind på at tiltrække, modtage og fastholde arbejdskraft i Region Syddanmark.

- Tilflytterne bidrager endnu mere til væksten, når de medfølgende partnere også kommer i job, hvis det er deres ønske. Desuden fastholder virksomhederne medarbejderne længere, når partneren trives, lyder det fra Camilla Høholt Madsen, direktør hos work-live-stay.

Audrey Icher vil gerne blive i Danmark og etablere sig som smykkedesigner Foto: Flemming Ellegaard

Elsker farverne

Audrey Icher og hendes mand vil gerne blive i Odense. Men det kræver, at hendes mands kontrakt bliver forlænget udover de to år, den gælder. Og at salget i webshoppen kommer op at køre.

Parret, der har boet her i ni måneder, har endnu ingen tætte danske venner, og kender mest til sin mands kolleger fra SDU, hvoraf halvdelen også er tilflyttere. 

- Der er fyldt med blomster i Odense, og jeg elsker farverne på de små og store huse. De mange grønne områder har virkelig forbløffet mig. Du går bare 500 meter og finder dem langs åen og i parkerne. Det elsker jeg, siger hun.