Udviklingsplan: Sådan skal Solbakken væk fra ghettolisten

Boligområdet Solbakken i Odense landede igen på regeringens liste over hårde ghettoer. Nu har kommunen en plan for, hvordan Solbakken kommer af ghettolisten.

1. december 2020 havnede boligområdet Solbakken på regeringens ghettoliste for fjerde år i træk. Hvis ikke den status ændres, skal store dele af boligområdet rives ned, og det vil Odense Kommune gerne undgå.

Derfor har man nu lavet en ny udviklingsplan for Solbakken, der har fået navnet Generationernes Solbakken. Udviklingsplanen skal omdanne boligområdet, så boligmassen kun indeholder 40 procent almene familieboliger.

quote Det er fuldstændig galimatias, hvis 386 boliger skulle rives ned og familierne nærmest tvangsflyttes. Det har jo ingen gang på jord

Birte Ottosen

- Min tilgang er, at der ikke skal rives ned, der skal ikke laves frasalg af almene boliger, og boligforeningerne skal være med ombord. Det er det mest afgørende. Og med denne her plan lever vi både op til lovgivningen, og vi laver den mest skånsomme plan for beboerne. Vi laver faktisk noget, der er fornuftigt i den her fuldstændigt håbløst dumme situation, området er kommet i, siger beskæftigelses- og socialrådmand Brian Dybro (SF).

Vil lave boligerne om og bygge nyt

Solbakken består i dag af de fire boligafdelinger Solbakken (Civica), Påskeløkken (Civica), Smedeløkken (OBO) og Riisingsparken (FAB), og der bor i alt ca. 1.300 beboere fordelt i 644 boliger.

Planen er, at 306 boliger skal laves om, så de ikke længere er almene familieboliger. 206 boliger under 65 kvadratmeter skal laves om til ungdomsboliger, og 80 boliger får status af ældreboliger.

Samtidig vil kommunen med hjælp fra private investorer opføre godt 200 private boliger, der skal ligge på to matrikler, der ligger klods op ad Solbakken. Udviklingen af Solbakken skal ske frem mod 2030.

Tykpandede paphoveder

SF har kæmpet på Christiansborg for at undgå, at Solbakken skulle tvinges til at rive boliger ned. Det har dog været svært at få alle politikere med ombord, siger Brian Dybro.

- Der må jeg bare sige, der er vi simpelthen stødt ind i nogle tykpandede paphoveder af borgerlige politikere, der overhovedet ikke vil gøre noget for at redde det her område. Det synes jeg er super ærgerligt, siger rådmanden og fortsætter:

- Nu kommer vi met et oplæg til, hvordan man kan lave en udviklingsplan. Der skal bygges nogle nye boliger, vi ommærker nogle boliger til ungdoms- og ældreboliger, i takt med at folk fraflytter området. Det er sådan set sund fornuft, for hvis man tager de mest aktuelle tal, så er området jo ikke på en ghettoliste.

Glad for planen

Birte Ottosen, der er beboernæstformand for Solbakken, er glad for, at der nu er et konkret forslag til udvikling af det sted, hun bor.

- Jeg har haft lejlighed til at gennemse planen, og jeg kan bare sige som beboer - og på alle beboernes vegne - vil det jo være alletiders, hvis vi kan få det igennem, så vi undgår nedrivning eller frasalg, siger hun.

Skærmbillede 2021-05-20 kl. 15.04.00

Birte Ottosen er træt af prædikatet ghetto, for sådan oplever hun ikke Solbakken.

- Vi kan ikke forstå det. Her er stille og roligt og fredeligt. Der sker ikke de store ting, andet end hvad der også sker alle mulige andre steder i byen. Så det er fuldstændig galimatias, hvis 386 boliger skulle rives ned, og familierne nærmest tvangsflyttes. Det har jo ingen gang på jord, siger hun.

I første omgang skal kommunens økonomiudvalg diskutere udviklingsplanen. Det sker onsdag den 26. maj. Derefter skal en endelig plan vedtages i byrådet. Endelig skal Indenrigs- og Boligministeriet godkende Odense Kommunes udviklingsplan.



Oversigt

    Oversigt