I det fynske folks tjeneste

Ulovlig handel med eksotiske dyr: Danmark bagud i Europa

Strafferammen skal hæves for ulovlig handel med eksotiske dyr. Det mener Verdensnaturfonden, efter fire truede papegøjer er stjålet fra Odense Zoo.

Papegøjernes bur - eller stald - er tomt. Foto: Odense Zoo og Eloha Habibi

Ulovlig handel med eksotiske dyr, tyveri fra dyrehandlere og zoologiske haver og et sort marked. Ifølge WWF findes det hele i Danmark.

Strafferammen for ulovlig handel med disse dyr er kun op til et år i Danmark, og derfor har politiet i dag ikke adgang til mail-korrespondance og telefonaflytning i efterforskningen.

Derfor er der et stort mørketal af disse sager, lyder det fra Verdensnaturfonden (WWF). De kender bare ikke omfanget. 

Læs også Fyns Politi efterlyser tre mænd efter papegøjetyveri

- Vi ved fra andre lande, at det sker i stort omfang, men vi ved det ikke med Danmark. Vi kan gætte os til det, for hvorfor skulle Danmark være anderledes? Siger Verdensnaturfondens wildlife-ekspert, Bo Normander, til TV 2/FYN. 

Ifølge Bo Normander anbefaler EU, at strafferammen hæves på området, og det ser WWF gerne sker i Danmark.

- Vi ønsker, at der kommer noget bedre lovgivning på området. I dag er strafferammen på et år for ulovlig handel med truede dyrearter, og vi ønsker at strafferammen øges til mindst to år, og på den måde kommer på niveau med andre EU-lande, fortæller han.  

Truede arter

Natten til fredag den 31. marts blev fire hyacintaraer stjålet fra Odense Zoo. Chef-zoolog Nina Collatz Christensen fra Odense Zoo fortæller, at fuglene er truede, og det kan betyde, at fuglene er særligt eftertragtede.

- Når noget er truet, så er der ikke så mange af dem, så kommer der i nogle verdener høj værdi på sådan noget, og de er meget smukke. Så noget smukt og noget sjældent det er jo fristende for dem, der vil tjene penge på det, siger hun. 

Læs også Odense Zoo udlover stor dusør: Hvem har set vores papegøjer?

Og ifølge Bo Normander fra WWF er det netop fugle og krybdyr, der især findes et sort marked for i Danmark. 

- I gamle dage var der en masse problemer med elfenben og andre eksotiske ting. Der er et forsvindende lille marked for det i dag, vurderer vi. I dag er det store problem papegøjer og sjældne krybdyr - skildpadder, slanger og den slags. Hvor stort omfangt er, kan vi kun gætte på, forklarer han.  

Ved at ændre lovgivningen håber WWF, at politiet får bedre muligheder for at afdække, hvor stort problemet er, så det kan stoppes. 

00:55

Odense Zoo er bekymrede for deres stjålne papegøjer. 

Luk video