I det fynske folks tjeneste

Unge på stoffer føler sig udødelige

Et party med unge ned til 15-års alderen, hvor alle er vind og skæve af alkohol og stoffer er langt fra noget særsyn. Fredag nat kostede stofferne en 17-årig mand livet.

01:18

1 af 2

12 personer mellem 15 og 20 år var tilstede i lejligheden på Roerskovvej i Odense, da en 17-årige mand pludselig tog tilløb og hoppede ud fra et vindue på 3. sal.

Den unge mand havnede otte meter fra bygningen, og han døde kort efter af sine kvæstelser.

- Lejligheden bebos af en ung kvinde, og vi fandt både alkohol og stoffer i lejligheden. Nogle af de unge havde taget stoffer før festen og andre under, siger vagtchef Lars Thede fra Fyns Politi.

Alle tilstedeværende i lejligheden er i forvejen kendt af politiet for diverse småting og nogle af dem også for narkorelateret kriminalitet.

- Vi har ofte med personer at gøre, der har taget stoffer så de er i en psykotisk tilstand, der kan sidestilles med sindsyge. Vi har ofte personer i detentionen, som tror de er i stand til at gå på væggene og hænge i lofterne. De har heller ingen smertetærskel, så de kan være svære at håndtere, fortæller Lars Thede.

Feststoffer er in

Politiet har endnu ikke klarhed over hvilke stoffer den unge mand havde indtaget, men formentlig er der tale om en cocktail af såkaldte feststofer, som fx amfetamin, ecstasy og fantasy.

- Feststoffer er oppe i tiden, og de unge kan få dem overalt. Mange føler ikke at det er farligere at tage disse stoffer end at drikke øl, og de føler nærmest, at det er legalt, siger Åse Vibe Kjøller, der er afdelingsleder ved Rusmiddel Odenses ungeafdeling.

Hjernen brænder ned

Men feststofferne er meget farligere end alkohol, og allerede første gang man prøver dem, kan det få fatale konsekvenser.

- Når man er på stofferne strutter man af selvtillid. Verden ligger for ens fødder, man er aktiv og lysvågen. Men når stofferne ikke virker mere, kan der ske en kortslutning i hjernen, man brænder ned og i de værste tilfælde får den unge en psykose, fortæller Inge Birkemose, der er læge ved Rusmiddelcenter Odense.

Om den 17-årige har fået en psykose ved hverken politi eller læge, men selvom politiet mener, at der er tale om selvmord, så kan stofferne også have gjort udslaget.

- Man kan føle sig usårlig og udødelig, og det er ikke utænkeligt, at han har troet, at han kunne flyve eller springe over på en anden bygning, siger Inge Birkemose.