Unge vil studere i Odense

Så er der studieparty i provinsen: Langt flere unge sender deres studieansøgningerne til Odense og Aalborg.

Odense hitter og Aalborg topper. Ansøgningerne til landets bacheloruddannelser rettes i stigende grad mod provinsen, viser årets opgørelse over de unges studiedrømme ifølge Politiken fredag.

Aalborg Universitet har modtaget 18 procent flere ansøgninger end sidste år. Syddansk Universitet følger efter med en stigning på 14 procent, mens universiteterne i hovedstadsområdet må kigge langt efter samme boom.

Blot tre procent flere ansøgninger har Roskilde Universitet modtaget, mens landets største, Københavns Universitet, oplever en stigning på under to procent.

Provinsen er mere realistisk

Ifølge samfundsforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet søger de unge i stigende grad søger mod provinsen, fordi de er mere realistiske.

- Tidligere har rigtig mange levet efter en idé om, at "det kan godt være, jeg ikke har karakterer til at komme ind i København, men nu tager jeg derover og ser, hvad der sker".

Den tankegang er nu bremset, siger Johannes Andersen til Politiken. Provinsens succes hænger ifølge Johannes Andersen sammen med, at krisebevidstheden er slået igennem hos de unge. Det får mange til at gå efter det sikre i stedet for at tage chancer, mener han.

Samtidig, påpeger samfundsforskeren, er der andre aspekter end de geografiske, der får de unge til at søge ud i landet.

- Det, som især kan gøre, at Aalborg står stærkt, er den tekniske og naturvidenskabelige uddannelsesprofil, som kan virke meget attraktiv, når folk ser gennem konkurrencesamfundets briller.

- Og her er en ingeniøruddannelse lige i øjet, siger Johannes Andersen til Politiken.

Samme forklaring har Aalborg-rektor Finn Kjærsdam, der efter eget udsagn ikke står i spidsen for et universitet med studerende, der læser for at realisere sig selv og udvide deres horisont.

- Vi tilbyder folk at læse til noget, hvor der så at sige står en profession for bordenden, siger han til Politiken.

/ritzau/