I det fynske folks tjeneste

Uro i Vollsmose skyldtes sammenstød mellem holdninger

Fredags aftens voldsomme uroligheder i Bøgeparken i Vollsmose skyldtes, at to holdninger stødte sammen. Det sagde politiinspektør, Johnny Schou, lørdag. Dansk politis procedure ved anholdelser blev opfattet som respektløs af en stor gruppe beboere i området.

Rutinetjek blev til optøjer

Det begyndte med en politipatruljes rutinetjek af en fransk indregistreret bil ved 19.30-tiden fredag aften.

Betjentene blev i tvivl om ægtheden af passagerernes papirer, og de besluttede at anholde dem for nærmere kontrol. Politiets procedure ved anholdelser er blandt andet at visitere de anholdte, så de ikke kan medbringe evt. våben og skade sig selv eller betjente.

Når udlændinge er indblandet er politiet særligt opmærksomme på dette i betragtning af den almindeligt skærpede situation på grund af terrortruslen.

Flere af passagererne i bilen var imamer, som skulle besøge det muslimske miljø i Vollsmose. For dem virker det stærkt krænkende at blive visiteret, mens andre - ikke mindst kvinder - ser på.

Og der havde efterhånden samlet sig en del tilskuere af lokale beboere.

Trods en imams protest og tilskueres forsøg på at forklare sagens sammenhæng, gennemførte betjentene visitationen. I følge anonyme øjenvidner skubbede en af betjentene hårdt til den anholdte og tog hans hovedbeklædning af. Imens blev stemningen blandt tilskuerne mere og mere ophidset og tilsidst gik de til angreb på betjentene.

- Problemerne skyldes at politiet ikke viste fornøden respekt for disse mennesker. De viste politiet respekt ved at gøre, hvad politiet bad dem om, siger Abu Hassan, Imam i Vollsmose og vidne til episoden.

Tilkaldte forstærkning

Betjentene tilkaldte forstærkninger og med brug af politistavene lykkedes det at få kollegerne og de anholdte væk fra stedet.

Imens brændte en ophidset menneskemængde biler, knallerter og andet af i gaderne. Flere betjente kom lettere til skade efter slag og spark. En enkelt fik en flænge i hovedet efter at være ramt af en sten.

Siden holdt politiet lav profil i Vollsmose, mens politiet og imamer fra Vollsmose mødtes på Odense Politistation.

Efter et par timer blev de anholdte løsladt, hvorefter der faldt ro over Bøgeparken.

Allerede den kommende uge vil Odense Politi og repræsentanter for beboerne i Vollsmose mødes for at udveksle erfaringer efter fredagens begivenheder.