Uventet arv til Røde Kors i Odense

En afdød tysk kz-fange har reddet den skrantende økonomi i Dansk Røde Kors i Odense, som gennem mange år måttet kæmpe med en stram økonomi og dårlige forhold.

Carl Josef Johne, som den afdøde kz-fange hed, skrev inden sin død et testamente, hvori der stod, at hans personlige formue på knapt to millioner kroner skulle doneres til Dansk Røde Kors i Odense - når hans slægt var uddød, vel at mærke, skriver Fyens Stiftstidende.

Det gjorde den for ca. to år siden, da hans danske enke døde i Odense.
Så nu har organisationen købt adressen Vesterbro 55 i Odense, hvor den nu vil åbne en ny butik.

Reddet af Røde Kors

Der er megen mystik i sagen omkring denne tysker, som tilsyneladende har boet i Odense i flere årtier, uden at nogen i Dansk Røde Kors havde kendt til hans eksistens:

- Vi ved, at han blev reddet fra kz-lejren Theresienstadt af de hvide busser (redningsaktion udført af Svensk Røde Kors, og som blev sat i
gang af den svenske greve Folke Bernadotte, red.) og senere blev
bragt til Danmark.

Herefter kom han til Odense, hvor han arbejdede på Odense Staalskibsværft i mange år, inden han døde i 1990, fortæller Lajla Hallundbæk, formand for Dansk Røde Kors i Odense, til Fyens Stiftstidende.

Carl Josef Johne var tilsyneladende ikke nogen rigmand, men valgte ganske enkelt at donere alle pengene fra et hussalg, samt hvad han end måtte have af småopsparinger til Dansk Røde Kors.

At pengene falder nu er i virkeligheden lidt af en overraskelse. For Johne skrev jo i sit testamente, at donationen skulle falde, når der ikke var mere tilbage af hans familie:

- Vi ved også, at Johne og hans kone havde en søn, der hed Danny.

Under normale omstændigheder ville han have haft mange år endnu, men det er blevet fortalt, at han døde i en tidlig alder af en ukendt sygdom, forklarer Lajla Hallundbæk.

Derfor skulle der altså gå 18 år fra Carl Josef Johne døde, til de godt to millioner kroner kunne komme i de rette hænder.

Oversigt

    Oversigt