Vaccineskepsis i Vollsmose: Video på flere sprog tages i brug

Myter og misinformation spænder ben for reel information om vaccinerne mod covid-19. Indvandrermedicinsk Klinik på OUH har lavet informationsvideoer, hvor læger og sygeplejersker fortæller om vaccinerne.

Det er forbundet med en vis vaccineskepsis, når beboere i Vollsmose takker nej til at blive vaccineret mod covid-19.

En skepsis, der opstår med den misinformation, der er fulgt i kølvandet på coronapandemien og de nye vacciner.

Overlæge Morten Sodemann fra Indvandrermedicinsk Klinik på OUH møder dagligt myter om covid-vaccinen. Men det handler faktisk ikke så meget om covid-19-vacciner. Det handler om medicin generelt, mener han.

Han har i flere omgange hejst et flag for at øge informationsniveauet i indsatsområder som Vollsmose. Her er procenten af vaccinerede langt under niveauet på landsplan, og det er der ifølge overlægen en forklaring på:

- Man er utryg ved, hvad de her ting gør, fordi man ikke kan få den viden, der skal til for at forstå, hvad medicin gør, siger han og tager også sin del af den manglende forståelse på sin kappe.

- Vi springer ligesom over mange af de basale ting, når vi taler med patienter generelt. Vi får ikke altid helt forklaret, hvorfor vacciner - eller en bestemt medicin - virker godt, men også, hvorfor den måske ikke har bivirkninger.

- Det er en diskussion og en dialog, man burde have med alle patienter, men især her fordi mange fra etniske minoriteter er bekymrede og bange for mange ting og ikke føler sig inkluderet i de informationskampagner, der er, siger overlægen.

Han tilføjer, at de måske tror, der en baggrund for, at de ikke bliver involveret i det, eller at der er bagtanke.

Morten Sodemann fortæller, at der også er misinformation på spil. Det er blandt andet, at man får sygdommen af vaccinen, at man får vacciner, som ikke duer. Dertil kommer, at nogle har den opfattelse, at man mister evnen til at få børn, bliver syg eller sågar ændrer DNA.

Dertil kommer en opfattelse af, at man i hjemlandet måske har en russisk eller en kinesisk vaccine, som alle taler begejstret om, mens man i Danmark får andre vacciner.

- Så hvorfor får vi ikke den, vi er trygge ved fra vores hjemland, som vi ved landets ledere eller religiøse ledere promoverer? Men vi får en anden i Danmark. Hvorfor får en indvandrer en anden vaccine end andre? siger Morten Sodemann.

Fakta

Ifølge overlægen kan der hurtigt opstå nogle mønstre, som kan være uforståelige.

- Men går man ind i baggrunden for det, er det faktisk meget forståeligt, fordi man har nogle andre informationskilder. Og som én sagde til folkemødet (møde i sidste uge i teatersalen i Vollsmose, red.); "Vi er vant til, at man ikke kan stole på nogen". Altså hverken politikere eller læger eller embedsmænd og medier, men sociale medier, dem styrer vi selv; "Der ved vi, hvem vi snakker med", forklarer Morten Sodemann.

Informationsvideo på flere sprog

Morten Sodemann og Indvandrermedicinsk Klinik forsøger nu, at nå ud til flere ikke-vaccinerede med forklarende videoer, hvor sundhedspersonale med forskellig etnisk baggrund taler positivt om at blive vaccineret med de vacciner, som anvendes i Danmark.

Det er læger og sygeplejersker fra blandt andet Indvandrermedicinsk Klinik, som optræder i videoerne, som du kan se herunder:

Informationsvideo om covid-19 på somalisk og arabisk.
Fotograf: Fotograf: Redigering:
Læger og sygeplejersker fra blandt andet Indvandrermedicinsk Klinik fortæller om covid-19-vaccinerne.
Fotograf: Fotograf: Region Syddanmark