I det fynske folks tjeneste

Valgforbund: Røde partier vil hæve skatten i Odense

Socialdemokraten Peter Rahbæk Juels muligheder for at fortsætte som borgmester i Odense er styrket. Susanne Crawley kan blive en joker efter valget.

01:49

Fem partier på den røde fløj i Odense Byråd har indgået et politisk og valgteknisk samarbejde. Det skete fredag eftermiddag, da byrådskandidaterne Peter Rahbæk Juel (Soc.dem.), Susanne Crawley (Rad. V.), Brian Dybro (SF), Brian Skov Nielsen (Enhedslisten) og Susanne Bækholm (Alternativet) på et pressemøde skrev under på, at der nu er indgået et valgforbund i forbindelse med kommunalvalget i november. 
 
Valgforbundet sikrer stemmespild og vil samtidig styrke socialdemokraten Peter Rahbæk Juels mulighed for at genvinde borgmesterposten. Men netop på den front er det kun 39-årige Peter Rahbæk Juel, som er tydelig i mælet.

Han melder nemlig som den eneste af de fem klart ud, at han er parat til at fortætte det arbejde han overtog, da 67-årige Anker Boye ved årsskiftet overgav ham borgmesterkæden.

Læs også Rød aftale: Rahbæks vinderchancer forøget

Mens det kniber med en klokkeklar borgmesterkandidat for det nye valgforbund, så er den røde kvintet til gengæld enige om én ting: Skatten skal stige med 0,5 procent - det skrev de under på fredag.

Resten af enigheden må vente til efter valget er udmeldingen, men Susanne Crawley sidder rent politisk tættest på byrådssalens blå blok. Hun kan således blive tungen på vægtskålen, og vil formentlig være den nærmeste til at få tilbudt borgmesterposten, hvis det kommer til at knibe for V, K og DF efter valget 21. november.

- I dag der siger jeg, at jeg beskytter velfærden i Odense, er Susanne Crawleys kryptiske udmelding på netop det spørgsmål.

Brian Dybro (SF) kommer hende i møde og siger, at der er mere der samler de fem partier end der skiller dem:

- Og vi går jo sammen ind i et valg, og har lavet valgforbundet for at undgå stemmespild. Og det er for at værne om vores velfærdsprocent og et markant løft til børn og unge.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Var der noget symbolsk i at Det Radikale Venstres Susanne Crawley skrev under på aftalen om et rødt valgforbund med blåt blæk, mens de øvrige skrev under med rødt blæk?

Brian Skov Nielsen (Enhedslisten) påpeger, at valgforbundet er et arbejdsfællesskab, og det handler om at gå budgetforhandlingerne igennem og om at stå fast efter et valg:

- Så må vi finde ud af det andet til den tid.

Det er første gang hele venstrefløjen går sammen til valg i Odense. 

Partier i valgforbund fungerer valgteknisk som ét parti. Det betyder, at venstrefløjen undgår stemmespild, hvis et af de mindre partier ikke får nok stemmer til at blive repræsenteret i byrådet.