I det fynske folks tjeneste

Var du ikke selv til åbning af Odeon i dag? Se rundvisning her

Hele onsdag har der været åbningsfest i Odenon - Odenses spritnye kultur-, musik- og teaterhus.

00:31

Klokken 12 onsdag åbnede Odeon dørene for offentligheden for første gang. Video: Alexander Aagaard

Gyldne vægge, brede trapper, en indgang oplyst af en stor, sølvskinnede lampe og sale, der kan rumme tusindvis af mennesker. 

Man kunne næsten snydes til at tro, der var tale om et eventyrslot, men det handler om åbningen af Odenses nye nye kultur-, musik- og teaterhus, som åbnede onsdag, da borgmester Peter Rahbæk Juel (S) låste dørene op for de fremmødte med noget, der lignede en cykelnøgle. 

Læs også Brunsviger, udstilling og koncerter: Nu åbner Odeon

- En lille nøgle til et meget stort eventyr. Det er nøglen, der kan åbne Odeon, så vi nu kan få folk ind fra hele Danmark for at benytte det her fantastiske hus, som ikke bare ligger i hjertet af Odense, men også ligger lige midt i Danmark, siger Peter Rahbæk Juel.

Endelig åbningsdag

Det har taget tre små år at bygge Odeon, og forud for det ni år, hvor Odense Kommune kæmpede for at finde investorer til byggeriet. Først i 2013 kunne kommunen præsentere et tredje forsøg på en færdig plan. KPC skulle investere i byggeriet og efterfølgende eje dele af bygningen.

Det gik efter planen, og onsdag stod det færdige byggeri på 32.000 kvadratmeter klar til åbningen.  

- Jeg er enormt glad, og jeg er enormt stolt, og jeg er enormt lettet. Jeg har tusind følelser i maven. Samtidig er det også lidt underligt lige pludselig at se menesker gå ind i det hus, som vi har arbejdet på så længe, siger Sara Ekknud, der er kulturchef i Odense Koncerthus og Odeon. 

Læs også Odeon går hen over hovedet på Odenses eget kulturliv

Ifølge Sara Ekknud er Odeon et nyt og vigtigt bidrag til Odenses allerede eksisterende kultur-, musik- og teaterinstitutioner. 

- Nu har vi fået en sal i Odense, der kan tiltrække nogle ting, som vi ikke tidligere kunne tiltrække. Så nu kan vi få musicals til Fyn. Vi kan få de store teateropsætninger. Vi kan få de store internationale kunstnere, som vi før ikke har kunnet, siger hun. 

Burhan og skolekoncerter

Planen med Odeon er, at huset skal fagne bredt inden for genrer og forskellig form for kultur og scenekunst.

Og husets første dag har da også været præget af forskellige arrangementer. Lige fra brunsviger til gæsterne, rundvisning og fotoudstilling til koncert i aften, hvor Burhan G åbner den store sal klokken 20.

På mandag bliver huset igen fuld af mennesker, når 3.000 skoleelever kommer for at se gratis skolekoncerter.

01:42 Luk video